登記成會員
搜索
查看: 22292|回復: 19

六合彩研究 ﹣統計數字還是隨機?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有人深信六合彩是有跡可尋,亦有人堅持「隨機」就是絕對隨機,每次都是獨立事件…
以下有一些網上找來有關六合彩的分析、統計,大家又點睇?

首先,大家如果支持完全隨機,那大家會不會買上一期的六合彩頭獎號碼?
為什麼99.9%的人都不會?

香港六合彩有試過開重覆號碼嗎?

網友自行研究六合彩加強中獎方法:
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

而我點解依然做尼d table 出0黎,因為我信通話統計係睇到一d 我地平時睇唔到既野。 雖然講得統計就唔可能講得好精確,但睇到比人多既野就可以咁好好把握自己有既銀彈。
我有篇文章特別係整0左每100期既開彩統計,我見頭8份(800-857仲未完100期)既分佈其實好平均,即係我可以視佢地做valid 既sample,0係統計學上由population 抽出0黎既sample 理應唔會同population 有大差別。而尼8個sample 都証實(起碼暫時係)我既諗法

另一個blog寫道:
你覺得下期六合彩會開咩?你會去斷估,定係會鑽研一下呢?
睇過世嘉好強同連埋枝的blog,同埋唔少網友留言,發現唔少人認為六合彩係有路可捉。
反而,係我身邊的人,經常認為六合彩攪珠係隨機性,無路可捉;覺得買電腦票就可以了;唔明白點解有人會信報紙佬亂吹。
早前已經講過,六合彩攪珠其實無往積可尋,每一次攪珠都係獨立;所以開獎結果往往都係隨機結果。
如果認為六合彩有路可捉,但一年中唔少攪珠,都係開偏大、偏細、甚至開幾個連續數;永遠參唔透箇中玄機。
我咁樣講,咁係咪真係期期買電腦票就得?當然買張電腦票,幸運之神可能會眷顧你;不過我仍然覺得,只有向攪珠機攪出號碼次序的方向研究,先有少少機會知道些少玄機。
馬會不時公佈頭獎幸運兒,都係買電腦票中到獎,所以有時都唔駛咁緊張;而馬會六合彩的經典口號,就係運氣話嚟就嚟!
在另一個blog度,有人在2008年做了一些小分析:

我經常用投資股票既concept,放落六合彩度。

例如:
每期估邊組組別不會出現 = 短炒 ( 捕捉短期走勢)

選定一個組別長期都不會出現,永久不買 = 長揸 (不用擔心短期大市波動,聰明的投資者明白到一年裏總有幾十期選定的組別會不出現,用這個方法可以每一期減少消磨太多時間買六合彩,唔洗左諗右諗)

究竟上面兩個方法,邊個好呢? 短炒還是長揸?? 有投資開股票的朋友,都應該明白長揸既回報往往比短炒為多。但六合彩這個遊戲也是一樣嗎?
這個答案,是……………………

#2 blog主,2000年起研究六合彩,到而家繼續研究… 小弟估計佢未中過…
回到今次1億六合彩,看了很多網站。
有部份不謀而合表示:

如果同朋友/同事夾份,不妨考慮!
4個人每人$280而已
另外,這個是小弟的意見:

一些六合彩有趣數字:

最 低 派 彩 頭 獎
日 期 : 01 年 10 月 30 日
開 彩 號 碼 : 12 、 18 、 22 、 28 、 32 、 38  
頭 獎 派 彩 及 中 獎 注 數 : 183,950 元 ( 28 注 中 )
12 、 22 、 32  和  18  、 28 、 38
這是一位數學系學生對六合彩顏色的機會率計算:

另外,有人傳說「大學教授用聰明方法買六合彩,17注買49個字

最近見到網上好多人討論,有關一段頭條日報入面既廣告,話英國一個教授用聰明方法買六合彩,用17注買晒49個波,只用了四年時間,命中頭奬。好多朋友睇完這個廣告之後都非常好奇想知道這個方法其實是什樣,我都想向大家講講我的睇法。

我第一次看到這個廣告,同樣是非常好奇,究竟17注點樣可以買晒49個波而又實中奬呢??這個廣告最抵死是講明”實中奬”三個字。如果買17注就可以實中奬,假設只是中7奬20元計,其實每期最多成本只是(17注x5蚊)-20=$65 聽來真的很吸引。

先旨聲明,我沒有睇過這本書,本入面既內容我不太清楚寫什麼,我第一個感覺就知道這17注只不過也是一些所謂既聰明投注,不會有甚麼特別,何況我本人一向都不是太喜歡用聰明投注,因為聰明投注不能把重覆號碼和其它策略一齊用,又不會可以指定每一注都有兩個相同尾碼,所以我只會在偷懶的時侯才會用到。

向大家講出這個方法之前,先向大家講下出這本書既公司背景。

出書這間公司的名叫做BERDON (H.K.) ltd 公司地址在九龍旺角,之前幾個月如果大家在yahoo 搜尋入面輸入六合彩或相關詞語,你就可以在贊助網站入面見到E間公司,它的網址會出現在第一位,或者右手邊既特別搜尋位置。不知是否生意不太好,現在已經沒有再在yahoo做這樣的宣傳。不過這間公司其實是一間專教人搵錢既公司,佢除左教人買六合彩之外,仲教人用”聰明摸貨”,教人如何炒樓穏賺,有興趣大家可去http://www.win-marksix.com/2.html 睇一睇。不過以我所知這本書不太成功,我諗箇中原因係香港識炒樓既人真係多不聲數,要在香港這個地方認第一,我想大家都知道故事個結果係點……….而那本所謂必中奬既六合彩書,很多睇過的人在網上留言給這本書都是劣評多過好評,其實這不過只是人地做生意搵錢既手法,我不想再作評論。

本書入面話買這17注買六合彩有三個聰明既方法:

聰明一:買哂49個號碼
以前每次所開出的號碼,總是來自沒有買的那些號碼,這種情況不會再發生。

聰明二:買哂49個號碼、但唔需太多錢,因為用的是聰明組合
這班教授只是用了17注(85元),買哂49個號碼,而命中八千萬頭獎。

聰明三:有中獎保證
買哂49個號碼,保證次次有獎金收。

究竟這17注既方法係點? 等我整埋入個excel入面,再話俾大家聽。

究竟17注點買晒49個字?
因為書中既內容我從來也沒有看過,這個方法是一位網友告訴我的,在這裏先多謝她提供這個方法給我。為保障她的利益,我會把她給我的17注作少少更改。基於版權問題,在這裏也先作聲明,以下所提供的17注投注方法,是經本人自己研究的結果,如果真的和方間一些書本有雷同,實屬巧合,本人不會負責承擔所有法律上問題。

17注點買晒49個字方法如下: (excel 表格)
扣分 ?
回復 7# Homan

咁 9 注都可以買齊49個字啦,點解要17注 ?
仲有個表D數字係隨機咁填入 ?
回復 9# wongfai

點解我就唔知,不過個excel 49個號碼按自己喜好輸入後,佢就會出左17條不會有超過一個號碼相信的注項~

等我研究吓先.
回復 10# Homan

呢個我都唔明,的確 9 注就可以買晒 49 個號碼,只係開彩唔一定係其中一注嘅 6 個號碼之嘛。

我睇過一 d 近代嘅科學研究,響真實世界,機會率並非符合同統計學嘅理論。舉例,假如有六合彩得 2 個字 (1 及 2),假如抽好多次,抽到統計學嘅理論會預期抽到 1 及 2 嘅機會率係 50%,但實際情況係,越接近無限次,就會出現咗偏向一邊嘅情況。不過呢個事實並唔可以完全 apply 到六合彩,因為需要條件係搞珠次數要無限。
另外,有人宣稱六合彩在事實上從來沒有重覆過…
到今天的記錄. 唔單止香港六合彩,我還包括英國的六合彩由1995 年到今天的結果,因為英國都係49 個波。我做過比較(香港及英國)的結果,結果發現從沒有重覆的結果。

如果要大包圍,扣除以往近千期的號碼,扣除所有5連環號碼(例1,2,3,4,5+任一號),咁又少左兩千幾注,夠博的話,連4連號都唔買,再唔買全4、5、6、7、8的倍數(例5,10,15,20,25,30 或 8,16,24,32,40,48)
唔知可以減到幾多注呢??
Thank you.
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
HAHA~等我睇下先
無野做睇下先
我覺得每期都買2張電腦票就最好
Thanks very much
多謝你D資料阿~^^ 我會好好參考下~!.......THX~