登記成會員
搜索
查看: 7030|回復: 4

[推介/評論] 日本地震後的日式放題 -- MK 松屋

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前寫咗有關 MK 通菜街村上鐵板日本料理嘅食評,結果大笪地會員一齊去試吓,不過當晚食物質素比我之前一次去差少少。

以 MK 咁多間水位差唔多嘅日式放題,以兆萬嘅松屋水準最高。我大—大話話幫趁過松屋約五、六次,其中只有一次水準下降,其餘都十分滿意。

當日本未發生地震前,松屋基本上唔做 walk-in 客。地震發生後,香港人 (其實真係唔知係部分定大部分) 終於知道除咗某幾間每位兩三千嘅之外,大部分日式餐廳 d 食材都唔係來自日本。然而,香港人始終過唔到心理關口,搞到大部分日式餐廳大把位,連松屋都唔例外。

我當日都有 book 枱,book 5:30 pm ,得約八成滿,至埋單時先係有幾十人響門口等位。

食物方面貫徹水準,睇睇圖:

刺身新鮮 (有興趣可睇下我早前另一篇食評),南亞冇地震,所以刺身冇乜受影響。不過,同大部分放題一樣,冇我最愛嘅油甘魚。

壽司細細件,心理上覺得食你唔飽。蝦及貝睇色澤就知冇問題,應該係本地新鮮貨。

刺身再嚟多碟。因為得兩個人關係,每次都係少少咁叫。

炸物 ok。
請問有無劍魚?價位又是什麼?
第一張相右邊果幾片就係劍魚,不過唔係腩肉。價位就睇唔同入座時段,所以最好睇番官網或廣告,但最好預兩舊多少少。

以任食而言,吞拿唔錯,淨係食吞拿、鮑魚及馬刀貝已值回一半票價。
過兩日試試..
好似好好食甘喎~