登記成會員
搜索
查看: 8603|回復: 9

開箱文 -- 平價精選 Canon PIXMA MX416 all-in-one

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

因為舊果部 HP OfficeJet all-in-one 嘅 printhead 壞咗,連 scanner 功能都死埋,所以平平地買部 Canon 玩吓。

點解選 Canon?一來平,$888,乜都有,有得 scan、有得 print、有 WiFi,有 feeder,有 fax......真係抵到爛。

同之前部 HP L7380 比較,除價錢勝一籌外,設計都好咗好多 -- printhead 同墨盒一體,至少唔會有壞 printhead嘅問題 -- 部舊 HP 嘅 printhead 壞過兩次,仲要係保養期內。所以如非必要,都唔敢選用 print 及 printhead 分開嘅設計。

此外,開機只係約半分鐘,比舊 HP 的 5 mins 快。唔用時可以關機,舊 HP 係要 standby,因為開機時間實在太長。

唯一唔好就係唔係四色墨盒,不過將價就貨,呢個問題不大。市場上有另一部 Epson ,價錢貴少少,功能一樣,但分別係用四色墨盒。如果對墨盒有要求可以考慮吓。
HP唔係printhead 同墨盒一體嗎?

CANON先係墨還墨head還head啊?
想問下同樣功能既PRODUCT,不過由INKJET轉做LASER既機,大約咩價位到?
新既唔知, 我而家兩部 Canon printer 係墨同咀分開, 不過唔係咁易塞, 就算塞行 program 攪掂
回復 2# Homan

你睇第三張圖就知 printhead 同ink係一體化用。

其實 ink+printhead 唔係 HP 獨有;我早十年前有部 Lexmark 一樣係咁。事實上兩種設計各有特色,響約十多年前所謂電腦界都曾經 "爭議" 過邊種好d。當時 HP 主張 ink+printhead 一體,原因係每次換墨時都換埋 printhead,咁 printing 質素唔會受 printhead 耗損影響,但缺點係墨盒比較貴(因為連埋printhead),所以當年 HP 墨係貴其他牌子 2/3。

至於 ink 及 printhead 分開則多數用於貴價機或高 quality 上,因為 printhead 左右移動時不會受墨盒內墨水容量變化影響,以做出精細動作,print 出嚟可以有高 d resolution。當 printhead 唔駛被逼跟住墨盒換時, printhead 就可以製造得精細好多。而且 printhead 分開就不受墨盒重量及 size 影響,可以用大容量墨盒,例如 output 用的 A1 printer 。

因此 C_Foo 用果 d 高階機種,ink 及 printhead 分開係十分正常。而我用嘅草根機種,以成本計,當然一體化最實際。

至於我舊果部 HP, 唔係 printhead 塞,而係壞,仲要壞兩次,今次第三次,所以 HP 真係咪搞。
啊… 因為我細過的時候是用HP的,當年HP的初階機都是用一體化的墨盒+頭,所以每盒墨都好X貴。
後來canon買相機+$99換了(也是初階吧?)printer,是獨立墨盒,每盒墨平好多。
亦好少有塞咀情況…
所以我一直以為HP是墨盒+頭的。也一直叫人唔好用HP,因為墨盒貴…
而家基本上一見到HP logo的printer就睇都不會睇…

其實我覺得墨盒+頭係當年無咁多牌子出printer,亦無咁多代用墨牌子時
用呢D方法去賺錢就真!
幾年前買果部 HP OfficeJet L7580 大約二千幾,貪佢有雙面 scan 及 print,同果陣需要印 invoice,所以獨立墨盒係需要。不過千算萬算,都估唔到最先壞係 printhead ,之後再壞,所以呢一年—都只係印黑色,然後幾星期前連黑色都壞埋 (唔係塞),幾日前連個 ADF scanner 都死埋...... 以後我見到HP logo的產品連睇都不會睇。
我對住hp啲嘢已经想嘔,決定買canon printer balance返,最終eggstudio兄都係買呢部
講開HP,其實在以前,小弟對HP有情意結,只因小弟家中第一部printer 是HP的Deckjet 500c
“當年”是1994-95左右吧,後來自己連續兩三部desktop機都係買HP。
仲好記得97﹣98左右,HP有個報紙頭版printer廣告係用銅鑼灣怡和街的粢飯豆漿店…
後來自己買laptop,2006年,都買HP叫dv2011(好似),手機在iPhone之前,亦是一部HP的叫voice messenger,千六左右,行windows mobile 的 smartphone,當年基本上無人識亦無人用
我買的原因是我當時公司和HP做合作,offer比我地的價,在網上買的。

後來因為相機用canon的關係,小弟轉用canon 的 printer,而電腦,就在半年的考慮下入手了iMac 24"…
因為近排要曬相,所以順便曬及 print 兩張相,比較吓 MX416 嘅 print 相能力。

上面係響曬相鋪 $1 張嘅 4R,下面係 printer 相,用嘅相紙係 Kodak 4R photo glossy paper for inkjet。雖然 2 張相唔同,不過用同一部機響同一個時間影,setting 都一樣。

我嘅結論就係呢 d 平價 printer,print 吓彩色嘢就 ok,print 相就唔好慳果一兩蚊,幫趁曬相鋪好過。