登記成會員
搜索
查看: 4975|回復: 11

買新MAC 機要留意啦

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日想抄相由部iMac到NAS server 發現好慢,後來先發現 新既 iMAC 係唔support Jambo Frame MTU 9000. 只可以用 1500... 再上網search 到. 原來新既 iMac, Macbook pro etc, 用左新既 network chipset 係差過舊款既 iMac, Macbook pro etc. 簡單D講,你有 gigabit ethernet network, 有 NAS keep 相, 相過network 既 transfer rate 係比舊款 model 慢 80%... transfer rate 由 50MB 變做 10MB..  details at

http://discussions.apple.com/thr ... art=45&tstart=1
什麼是NAS server ?
係要經網路連接的?
以我所知NAS就好像網上server一樣,把東西放上去然後share吧?

anyway 我唔係太明白點解新不如舊…
其實睇完篇嘢我都搞唔清邊部機慢過邊部機,因為冇寫邊部機同邊部機嘅年份 or model number (Mac 機一般用 model number / machine model 去區分不同年代的機種)

NAS 簡單 d 講,就係個一個可以駁上 network (例如經 router / WiFi) 嘅 harddrive case。由於個 harddrive case 駁響 network, 響 network 上的電腦可以 connect ,有 d 型號甚至可以以 IP connect,經 Internet 取存 harddrive case 的 files.
我公司都有行nas,未察覺有這情況,可能大部份時間用係doc及local download及upload file.大量相片file我都係External HD.日後要留意下,謝Sunny兄
NAS : Network-attached storage. 即係主力用來透過網絡分享 大量Harddisk storage 既電腦 or server.依家好多NAS都可以Support 4TB data, 甚至 8TB.  比一般 server 省電,沒甘熱,可以係室溫內長開, 當然係要經 network access.
而 NAS 都有好多model. SOHO 用家會行 RAID 0 or 1, 多數係行 Lunix 做 OS, 所以會support 好多 network services, eg, FTP server, webserver 等等。  
通常 support Gigabit Lan Network. (當然 client 同 router 都要用 Gigabit ) , 所以大量傳送 data 會好有用, 有人亦會做埋多媒體 sever, 甘一家大細既資料就可以share啦 同用不同電子用品讀資料, eg PS3.

其實呢個post重有一個 point就係, 估唔到 Apple 既新機係 network support 差過舊model. 唔覺唔覺用左D cheap野! 唔同呢個世界真係人人都要賺到盡???
我睇怕都要賣返個 Firewire 400/800 既 external harddisk, 有乜好介紹?
兩睇啦, Mac 機差唔多十年前已經用 Gigabit Lan ,另外仲有 Firewire , 但當時 support 嘅 hardware 真係少之有少,到頭來又係浪費咗.

好似 Firewire 咁,無論速度及穩定性都比後來嘅 USB 2.0 優勝,但到頭來大家揀咗慢好多嘅 USB2.0

其他例子仲有 DVD-RAM -- 當 PC/Windows 仲未有 CD burner 時,Mac 機跟個 DVD-RAM 咪又係死了,最後又係用 d cheap 嘢 -- CD-Writer / DVD writer / USB2.0  ......

講吓講吓仲有 SCSI downgrade 咗做 IDE..... 所以未必係"人人都要賺到盡",反而係市場選擇了 cheap 嘢
我係死硬派,HD,card reader都一定要用1394b
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
樓主,我們不介意你在此打廣告。但如要在此打廣告要有個簡單的申請…
如不介意,請PM你的號碼給我再作安排~ 謝謝

(未經批準的廣告,聯絡資料會被遮閉,以保持此站之中立立場,謝謝)
已遮閉廣告

商業機構如需賣廣告,請聯絡管理員安排收費廣告,我們不容許未經批准展示商業機構廣告。
我係死硬派,HD,card reader都一定要用1394b
willywong 發表於 31-3-2011 02:40 AM

OH.. card reader 都有1394b??