登記成會員
搜索
查看: 3908|回復: 5

Apple 將於香港開設官方零售Apple Store

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

South China Morning Post (南華早報)
http://topics.scmp.com/news/hk-news-watch/article/Apple-not-put-off-store-plan-by-rising-rents
25/2/2011報導, Apple 將斥資至少 4000 萬美元; 在香港的國際金融中心商場 (IFC) 及希慎廣場 (Hysan Place) 開設兩間官方零售店. 香港的租金昂貴, 一向眾所周至; 但未阻止 Apple Store 進軍香港市場的決心. Apple 計劃於今年年底在中環的國際金融中心商場 (IFC) 首先開設 15,000 平方呎的官方零售店; 而亦計劃於明年第三季在銅鑼灣的希慎廣場 (Hysan Place) 開設 20,000 平方呎的官方零售店.

據了解, 在國際金融中心商場 (IFC) 的分店, Apple 就已經與業主洽商超過一年; 才落實以 $250 至 $300 的月租呎價簽約十年. Apple 發言人曾確認會有一間 Apple Store 官方零售店今年內在香港開放, 並與倫敦, 巴黎, 上海等地的官方零售店相似. 但目前未有透露確實地點, 並拒絕回應香港第二間 Apple Store 的消息. 筆者期待 Apple Store 在香港開幕的時刻.

講左真係有九年,Apple之前唔看重亞洲市埸(日本除外)至前幾年睇好大陸市場為亞洲市埸一大業務,若apple係香港開設apple store已經係確實市場定位之其中一個成市,原因是知識產權問題亦即是老番問題。
好想快點去朝聖!
其實Apple啲貨都係定價, 官唔官方都冇乜所為啦,不過有間官方店都好,有咩唔明可以走去問
有官方店可以請 d 㗎喱啡每逢有新產品時響門口排隊做勢~~~
定價就緊架喇!如果唔係其他authorised dealer就食得屎。
不過好肯定官方店既店員服務態度一定會好好多,我二月時去過Hawaii官方店,我問過店員有冇element case賣,佢答冇,不過就即刻上網同我搵資料,教我可以上網訂直接送過黎酒店,非常熱心,讚!