登記成會員
搜索
查看: 4406|回復: 17

復活節桂林單車團

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

復活節威哥佢地會有桂林單車團,詳情請與威哥聯絡。
單車團暫定資料已有,請睇post12

單車團 15-4-2011 update 資料,請睇post16
I go with them two years before since I still using my folding bike. It's really enjoy and not spend too much.
係唔係上年話要搭高鐵果次?
高鐵好似未去到桂林...... 上次惠州團時曾經提過去桂林,團友回憶話上次係搭車上廣西,不過依家鐵路又平又快,依家應該搭火車會方便 d 。

而據上次經驗,d 團友雖然年紀大,但平均車速唔慢,加上全部 26" 大車,踩摺仔咁長途應該會好辛苦。
上次聽說是搭高鐵到武漢站,再踩的... 我也不太清楚... 聽Garfield兄說的
上次聽說是搭高鐵到武漢站,再踩的... 我也不太清楚... 聽Garfield兄說的
桂林響廣西,武漢響湖南~~~
回復 8# egg_studio

呵呵... 萬里長征!
考慮中,有冇話要幾時覆
回復 10# willywong

照我所知無乜所謂. 除非要訂票啦...
單車團暫定資料:

日期:21-4-2011 至 25-4-2011 (5日4夜) --
紅日
路線:肇慶 -- 梧州 -- 陽朔 (未知到唔到桂林)

暫定會租車,所以可帶妻兒同行 (因此要早報名,否則租車預唔到你)

我已報名。
CHECK 番原來係紅日,加上4月仲未REPORT DUTY應該OK
想問下會唔會係MTB比較適合呢類型路段?
回復 13# hongdonald

上面好大隻字寫住紅日,仲 mark 埋紅色!! 都唔知你 check 乜。

視乎用乜嘢呔,不過冇人去過,冇人知 exact 路面情況,不過大陸就應該唔會差,至少我會用 Fairlady + 700C 23/25 有紋呔。
基本上喺馬路為主,有一些爛路;我上次去喺用泥路呔,安全一啲,又冇菠蘿呔咁辛苦。
單車團update資料:

日期:21-4-2011 至 25-4-2011 (5日4夜) --
紅日
路線:肇慶 -- 梧州 -- 陽朔 (未知到唔到桂林)

21-4-2011 大約七點 pm 落馬洲集合。第一晚於
肇慶過夜,第二朝向梧州出發。租車方面將呢兩日 book,所以要最後 confirm 人數。

食及酒店方面,踩到邊食住到邊,只要帶足夠錢就可以。
已 confirm 及租車了。大家有興趣就睇吓稍後嘅遊記。

暫定行程:深圳 --> 肇慶 --> 梧州 --> 蒙山 --> 陽朔 --> 桂林

全公路,報稱冇 XC...... (不過上次都係咁講,結果 road bike 要抬車,硬架要慢車。)
上次係陽朔都有XC,不過好彩係平路!