登記成會員
搜索
查看: 8223|回復: 8

[推介/評論] 通菜街村上鐵板日本料理 (任食)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早幾個星期到 MK 通菜街村上鐵板日本料理食放題 (任食),呢間所謂「鐵板日本料理」已經冇咗鐵板,只係齋做放題。價錢一般 MK 放題價 (約 $160/位 -- 兩小時)

食到咁上下先發覺呢間嘢原來係青葉日本料理旗下,響某時薪$70打手老作飲食網站吹到好ok果間。如果一早睇到就一定唔會行入去。不過,就係因為睇唔到,先發現呢間整體都ok。

刺身方面,因為對挪威養三文冇乜興趣,所以除三文外,樣樣叫 d 試下。放題吞拿魚,當然唔會比好嘢你,不過以任食嚟講,吞拿值 80 分。其他 d 貝、尤魚、蝦等就新鮮。

燒三文就唔夠肥,一般一般;燒牛壽司就反而 ok,因為唔係和牛,反而有濃郁牛肉味。(我對和牛冇乜興趣,因為平貴和牛都試過,個人點都愛美國牛肉多好多,而唔欣賞和牛所謂「入口即溶」、「牛脂味」呢 d 賣點。)

清酒煮蜆及炒牛肉都做得不錯,沒有挑剔。

甜品芋頭栗子餅十分好食,甜度足、芋頭香、栗蓉夠油水。響香港,現在已經好難搵到芋泥,當一吃呢個芋頭栗子餅,突然有食芋泥嘅感覺。

對比上次大笪地毅行慶功宴,響中環果間 XXX (唔記得寶號,請 Dash 隊員後補),村上鐵板寬敞得多,至少可以坐得舒舒服服咁食嘢。食物方面,選擇都比中環 XXX 多好多,雖然兩者質素相若,但對比價錢及環境,除非唔駛錢,否則冇理由幫趁中環 XXX。
呵呵. 咁我地幾時再約埋食一次?
MK 食飯幾時都得
中環個間係大喜屋,個人覺得佢既刺身唔錯,但服務質素愈來愈差的確係事實..
呢間搵日試試先
我地大笪地會員今晚親自一試呢一間餐廳…
唔,未及中環大X屋,但仍然可以算是可以一試之選~

用餐後店長主動要求我們留影,但我們都是公眾人物,故先打簿格~~
頂!前排右二條撚樣想點!
唔使比面佢,整走D格仔!

評分

參與人數 2積分 -41 收起 理由
Homan -1 我又抽下水先~~
egg_studio -40 又粗口爛舌,警告無效

查看全部評分

麻煩整走下排右二條友 d 格仔。

同埋下排右二條友又講粗口,又要扣分。
多謝師兄好介紹
好像不錯
多謝推介