登記成會員
搜索
查看: 4684|回復: 16

[圖片/文章] 大家第一部自己真正擁有的數碼相機是那一部?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有日搵到我當年SONY 505V的16M Memory Stick...
好懷念當日拍的爛相...

2.1百萬像素、只可拍15秒VGA短片…

巴打的第一部數碼機又係邊部?

呢部就係我的第一部DC, 2000年入貨價4900多, 當年d曬相鋪開始有數碼相曬時,門口張廣告都係呢部機
而呢部機需然普通DC, 但有sync cord位, 仲可以影tiff, 當年張CF card 係48MB, 唉.....往事令人回味!

My first DC is Sony Cyber-shot DSC-F55V digital camera.
Brought it from Japan in year of 2000.
I still have 8MB cf card that came with my Canon PowerShot A20 in 2001.
回復 3# willywong

當年我係呢部、F505V、仲有部P唔知乜3選1
我當年想法是一步到位,買部貴D可以用耐D...

結果用了2年多,到了2003,Canon推出了300d就入了...
我當年第一部就係 Apple Quicktake 第二代,15萬 pixel,內置 ram 如果冇記錯可以影 9-15 張相,同第一代分別係第二代可以駁 PC -- 因為果陣我仲未買 Mac, 仲用緊當年一部著名 PC -- Cyrix MediaGX -- 假如駁唔到落 PC 就冇辦法抄 d 相落嚟
回復 5# egg_studio

如果唔係計自己買的話,我第一部數碼相機其實係CASIO QV... 唔記得. (上網SEARCH,個樣好似係QV 780)
當年小弟做健身中心的老闆唔要送比我的...

CasioQV-780 B.jpg
好似有30萬像
不過當時好似係要用SERIES PORT過相. 未有USB.... 過相煩到爆
5# egg_studio

Quicktake 係唔係呢部?
回復 1# Homan

小弟係呢部.... 好似係2002-03年購入,當時市價約$5,000.-跟16M好似係叫MMC CARD,宜家仲可以用黎做WEB CAM !!
My first DC is Sony Cyber-shot DSC-F55V digital camera.
Brought it from Japan in year of 2000.
I s ...
willywong 發表於 25-1-2011 07:16 PM

乜咁啱! 我第一部 DC 就係呢部(差D唔記得), 記得當年係友誠大廈買, 仲係水貸(好似係$4,000左右), 跟住就係 Canon G5, 然後就開始上攝影課玩菲林相機 ...... 數數下影相都有十年光景
回復 9# c_Foo

當年第一代民用數碼相機由APS film相機作藍圖。我當年有一部canon APS菲林機,市面亦開始流行數碼相版打印,用家可選擇打印相版後再曬其中部份相片。但好景不常,數碼年代真正開始取代APS的短暫光輝. 賓得是我第二部DC,當年身邊的有錢「大師」有些購入了Kodak DCS 數碼機座,還記得第一次看見這部數碼機座加上Nikon F5時,心在想「洗唔洗吟大部呀!」來形容當時攝影這行還未肯接受數碼攝影或壞疑數碼的可行性. 不久我購入Nikon D1X了。
My first DC is Pentax..Forget the model number..
3M Pixel
回復 11# hongdonald

係唔係OPTIO S10? 當年好多人買呢部... (係唔係叫S10)
same here, i got the 505 in 1999.
my second dc is 707.
oscar210_1_59f3e17767dac5ab56daac2ca891b202.jpg FUJIFILM HS10
回復 14# keisu4u

呢部好似不錯呢? 邊年買?
師兄之前有沒有影菲林?
我是350D ~~~~
回復 16# matthewlui

350D 都好耐了... 當年c_foo兄用350D,見到佢開機咁快... 真係恨死我... (我用緊300D)