登記成會員
搜索
查看: 5551|回復: 9

比想像中更優勝的70-300?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Canon 早排推出70-300L,早初大家覺得是雞肋,不過再在網上爬下文,睇下D人實戰評語又唔係太差…

首先,同70-200/2.8L II 直接比較,除了[email protected]外,其他range都係小白2好D。
http://www.the-digital-picture.c ... omp=4&APIComp=2

但如果在戶外實戰,呢支鏡表現又點?
不如睇下呢位生態攝影師的評語:
http://www.canonrumors.com/reviews/ef-70-300-f4-5-6l-is-review/
just bought to replace my 55-250........但比 55-250 重好多下
回復 2# jlohk

得唔得先? D相有無即時靚左?明顯改善?
比 55-250 一定有幾何級數的進步喇
呢類鏡頭應該試埋配增距環後嘅效果
好似只有 Kenko Pro300 DGX 1.4x 可用?
回復 6# jlohk

Sigma呢?都應該可以吧?
This Canon 70-300mm cost you 12k but Nikon 70-300mm just 8k.  The picture quality of Nikon one is also comparable to their 小黑6.  Canon 70-300mm 搶錢!
回復 8# hizaku

12K... 又唔算好過份~ 不過都係鐘情小白兔~~
今日出去睇D鏡,全線加價!。。連 50mm 1.8 支膠鏡都要 800! 24-105要 9k.. 所以 70-300 L 版要 12k.. 唔出其。
本來想入 135mm 2F , 180mm marco.. 都係放棄了。。。