登記成會員
搜索
查看: 6993|回復: 18

向著打火機放屁會有什麼結果?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

究竟會唔會著火?
定係甲烷不夠著火?
如果放完屁才點打火機,是不是可以清除臭味?

屁主要是SO2
回復 2# hongdonald

小弟是文科生. 不知道SO2 跟火焰會有什麼reaction 啊!
是二氧化硫嘛?
要視乎乜嘢動物,例如牛,由於草食關係,甲烷比重會同肉食動物不同

另外,臭味成因是 H2S,與甲烷無關。
咁即係有無人知對住個點著的打火機放屁... 會唔會爆炸呀?
1) 咁你聽聞過對住個點著的打火機放屁會爆炸的新聞未?
2) 自己試下便有分曉!
回復 7# c_Foo

好似聽過會噴火…

我想試架. 不過小弟柔軟度不足,要找個巴打一係幫我HOLD住對腳. 一係幫我點火!
回復 8# Homan

哥仔......你都識話好似, 佢阿媽好似女人喔!!!
你都話柔軟度不足? 咁多年"愚加"就真係, 哎 ~~

唔好膠啦, 膠唔係你果飯
回復 8# Homan

哥仔......你都識話好似, 佢阿媽好似女人喔!!!
你都話柔軟度不足? 咁多年"愚加"就真係, 哎 ~~

唔好膠啦, 膠唔係你果飯

仲有......貴兄自吹能力環顧宇宙你至強, 一丁點兒 HOLD 腳點火一定易過自吹
你唔係食草動物,因此你的甲烷濃度不足以爆炸。(就算你係隻牛,牛所產生的濃度亦不足以爆炸)

此外,H2S 只係易燃氣體,但不是易爆,而且濃度亦不足,因此一樣唔會爆炸。
haha... 咁就進入下一個問題了…

如果我放完個屁,再點著打火機. 係唔係可以消除臭味呢?

呢一個討論區的人真係博學多聞
理論上,屁的臭味來自 H2S,如果 H2S 可以完全燃燒,而產生的化學物沒有臭味的話,你的問題的答案是對的,不過, H2S 會唔會,或者響乜嘢濃度 / 氣壓 / 溫度下可以完全燃燒我就唔知,假如你真係想知而非膠 post,我幫你問問化學科老師或 lab tech。
有無攪X錯呀..??..呢啲咁簡單嘅問題..你一放屁就吹熄啲火啦..!!
回復 14# ahtam

譚sir,係呢個地球上已被成功發明了防風火機這樣的物件,之不過唔好人話防風火機係就信,我試過去鴨街買防風火機,個 sales 親切地送上一件,我即場一吹......熄咗
火燒PETPET
樓上快D試下!
火燒屁股?????咁睇唔開