登記成會員
搜索
查看: 4110|回復: 16

點影係最靚呀!?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

個日係馬會, D人勁多囉, 搞到我都唔知影左D咩出黎, 影得好差..... 點先影得好D!?

評分

參與人數 1積分 +2 收起 理由
egg_studio + 2 支持出相

查看全部評分

我覺得主要係景物的取捨啦... 近攝影者的看台比煙花更光,又雜亂,盡量CUT左果part會好好多...
你就好啦,影到相!!!仲要影得咁清......唉
回復 2# Homan
我試過cut左,但係好唔知點咁!!
我個人建議係交代到時間、人物及地點便可,不過地方唔係任你走係好難有滿意的作品,煙花前景後面襯托坐無虛設的馬場看台咁就正喇
我個人建議係交代到時間、人物及地點便可,不過地方唔係任你走係好難有滿意的作品,煙花前景後面襯托坐無虛 ...
c_Foo 發表於 23-12-2010 05:51 PM

點樣交代時間、人物及地點,好複雜喎!!
點樣交代時間、人物及地點,好複雜喎!!
mmma 發表於 23-12-2010 05:59 PM

我諗c hing係想話自己影之前,個腦要諗定點影,構圖係點!!
我諗c hing係想話自己影之前,個腦要諗定點影,構圖係點!!
sunnyJ 發表於 24-12-2010 01:02 AM

下,乜影相都要咁抽象,先可以架!!好難啫!!

你想影煙花就集中影煙花,想影人多就去多人既地方找些有趣事紀實拍攝,我唔知你可以走動幾大,不過馬場啲賭仔未必比你影,用吓snap可能有啲好嘢影到。要兩者兼得可以要走到人群後面影仲要高處且要用支好wide既鏡,一張交代人群睇煙花情景.
下,乜影相都要咁抽象,先可以架!!好難啫!!
mmma 發表於 24-12-2010 01:46 AM

影相咁簡單嘅話,邊駛請攝影師呀!!
你想影煙花就集中影煙花,想影人多就去多人既地方找些有趣事紀實拍攝,我唔知你可以走動幾大,不過馬場啲賭 ...
willywong 發表於 24-12-2010 03:53 AM

試過用腳架,但係攞嘅角度唔係好啱,所以先攞住部機四圍走!!
影相咁簡單嘅話,邊駛請攝影師呀!!
sunnyJ 發表於 28-12-2010 12:28 PM

d攝影師都係由業餘開始ga la!!影多d,唔係都可以做到專業攝影師咩!!
回復 12# mmma

如果咁容易做到,我諗成街都係d專業攝影師!!
回復 13# sunnyJ

我都知,睇到人地影嘅同我嗰d比較,真係有d down架!!
回復  sunnyJ

我都知,睇到人地影嘅同我嗰d比較,真係有d down架!!
mmma 發表於 29-12-2010 01:53 PM

恕我直言,兩張相差好遠,人地技術,工具,都勁過你喎!!!
呢張真係幾唔錯... 又交待到地點,又影到煙花...
來緊正月大家會去影煙花嘛?

唔係技術問題 係時機問題
後期放既煙花導致D煙太濃厚喇
盡量係煙花開場哥段時間盡快影好佢