登記成會員
搜索
查看: 7902|回復: 16

[徵求] 急請攝影及打字兼職

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

新加account, 唔知在這個post請兼職得唔得, 有咩問題, 版主通知聲, 即刻剷!

想請以下兼職, 有冇師兄/師妹有興趣:

1) 兼職攝影
- 拍攝鋪頭及產品
- 時薪HK$50/hour, 兩小時起
- 時間:一至日,大家夾時間
- 頭兩次試job冇錢。

2) 職業打(字)手
- 電郵傳送圖片資料給你, 打回文字, 以word檔案傳回給我
- 時薪HK$40/hour(基於HK$0.02/字, HK$20/1000 字, 師兄/師妹打字速度35字/分鐘計算)

有興趣既, 可以send電郵給我:xxxxxxx@xxxxxxxx。
祝你好運!
Thx~egg_studio幫我移動此帖到徵求區~

willywong, thx for you willing and hope somebody are interesting for it.
怪不得有至抵工資, 呢個世界你諗人, 人諗你, 反得過來是道理 !
都係cfoo知我講咩
我地八條腿一條心嗎
先多謝兩位師兄既意見~人工, 我想比上不足(專業攝影師), 比下有餘(相對最低工資), 算不上高薪厚職~

正面地看(也只可以這樣, 錢多我也出不了...), 這也可以算是一個給有興趣攝影的朋友, 他們一個練習 + 賺外快 + 展示作品的機會, 讓不同人看到他們所攝影的相片, 或許可增加知名度呢。

話時話, 坊間請一個Part-time助理攝影, 通常時薪又幾多?

c_Foo師兄做開婚禮攝影?你d相都影得好專業, 同好靚喎~

再賣一下廣告:名額尚餘三位,有興趣的朋友,請PM我。
zoneonezone 兄,大笪地呢度有唔少全職、半職及上咗岸嘅攝影師 (當然業餘果 d 就仲多),佢地請攝影助理嘅價錢都比你開果個價高好多......倍。

不過我係反對最低工資,及支持自由市場,因此我理解出價高 d ,你嘅選擇就多 d;如果以你果個價,大概都係請到 d 報稱識影相或報稱有經驗嘅龍友。

你應該都響其他討論區出咗呢個 post,都應該有 d 人兄嚟 "見工" ,不過你要有心理準備,到時開工時唔駛花時間教佢做嘢,搞到請多個人仲加重咗你負擔。
But i think the salary of typer is reasonable
多謝egg_studio指教~

明白工資同請人質素/效率成正比關係~HK$50/時薪,也是基於大約月薪一萬元推算出來~

由於相片不是主要賣點(當然也很重要), 現階段也是想請一些識影相的人或龍友兼職。

不同討論區及朋友間、及朋友的朋友也在招募中, "見工"是有, 所有"見工"者也會先過初次或第二次試Job, 再看看"見工"者的實力, 再決定他的去留。
問題在於 :
1) 兼職攝影
- 頭兩次試job冇錢。

我小人咁諗, 不斷搵人做兩次
先多謝C_Foo兄既意見~

呢係世界真係你諗人, 人諗你, 有時未必諗到大家所諗既, 聽多d人意見先至會全面d~

我立場, 大家三唔識七, 本身請緊既PT reporter同photographer照出Job, 不過多左位試Job師兄影相, 相片只作能力參考, 不作任何商業用途, 也避免未到新年, 每個job都好似出"雙糧"咁。其實, 如果效果ok, 第一次試Job都會照出糧俾師兄, 反正下年預計(希望)有幾百個job要出, 諗住長遠咁搵幾個PT合作, 不過提防下, 有時d新PT, 影相既效果真係....

但呢個都係小問題, 為避免令大家有任何疑慮, 我食少幾個午餐, 自掏腰包, 取消首兩次試Job免費, 改為job job有錢, 應聘條件為"以平日作品interview"。
回復 12# zoneonezone

難得「鬆一鬆」兄如此納善如流!
可以虛心地聽取大家意見!
真係要幫推一下!
多謝Homan兄幫我置頂~感激~感激~

集思廣益, 聽多點別人的意見, 犯錯的機會也少很多~
出來工作, 我想最緊要就是大家開心~這是我的信念, 萬事也有商量~
如果只有我自己一個開心, 而會令大家不開心, 這件事情不作也罷~
當然, 調轉來說, 大家也開心, (例如要我出多幾倍人工給PT), 我一個不開心, 這類事情我也是少做的~
盡量在當中找一個平衡點~生意不成, 朋友在

又係時間來賣一賣廣告, 正如hongdonald兄所說, 打字的價格較合理, 已招收到很充足的人手~
倒是攝影, 最好找多兩個, 至少一個~還有沒有師兄有興趣? 如果師兄較外向, 可兼任收集資料/採訪一職, 薪金較高, 每次薪金為HK$100, 時間約會花1小時~可同一天出幾次Job~
先多謝C_Foo兄既意見~

呢係世界真係你諗人, 人諗你, 有時未必諗到大家所諗既, 聽多d人意見先至會全面d~

...
zoneonezone 發表於 17-12-2010 11:21 AM

坦白講,我都幫朋友接過function job, 我都話明的沒經驗,唔收錢都沒所謂,不過我朋友點可以free job, 係甘易都比返幾舊水我啦, 所以頭兩次沒錢,真係唔係幾得,個人意見only..
我請人返工時,除左見工果陣同比啲作品我睇之外,到咗返幾日工就睇到有冇料到同佢有冇責任心。若果冇或者我叫佢走都要比返果幾日錢佢,僱主一定要做。
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽