登記成會員
搜索
查看: 3424|回復: 5

[圖片/文章] [求教]旅遊攝影

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

先講一般同女友/家人去的short trip
日光日白都好,自己偏好以機頂燈 -1 1/3 級打bounce
以求主體面部不會太暗
晚上就煩D,要顧及場所色溫,直打無哂立體感
打bounce就要後簾慢快門…

唔知各brother會用咩方法?
定係一於小理,求求其其DC仔直閃就算?
身為 Lab Production 員工,你咁問叫人點答?
拋磚引玉,引起討論嘛!
買本書睇下啦
人地話討論,又叫人睇書…
呢個問題,當年教 visual arts 都有同學生探討過。

你要知道攝影嘅目的。攝影只係一種工具,用嚟將意念或視覺記錄響相紙/媒體上,因此,對於你嘅 case, content 應該係女友/家人。咁你要諗吓究竟想表達 d 乜?你想記錄佢地到過一個夜景,還是表現一個人像響一個夜景 / 環境內?

假如係前者,就簡單用傻瓜機閃一兩張就收工;後者的話,不妨用齊你所講嘅後快門或飛燈,甚至如一 d 攝影師咁,響現場 stay 一年半載,為了捕捉不同季節及氣候對環境及主體的影響,加上你自己對環境的感情,以完成一張達藝術水平的作品,而非如前者般拍攝一張紀錄性的照片。

假如你搞清楚自己追求乜,咁你就會識幾時要 full set 器材,幾時用傻瓜機 or 機頂閃燈。伸延少少去諗,你就會明白點解有 d 人買晒 full set 器材,好比心機去學、去比較別人作品,但始終影唔到滿意嘅相;而一 d 攝影師,例如 d 乜乜中出達人 ,佢地多數帶部傻瓜機 or iPhone 就可以映到想要嘅嘢。