登記成會員
搜索
查看: 10299|回復: 8

2003年11月21日 青衣 -- 對安聯 (聯賽)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

比賽日期11/21/2003
對手安聯
地點青衣運動場
比數0:2
己隊入球者-
比賽精華大部份時間採得主動及控球權, 但受制於對方準繩的長傳及後防的錯誤而落敗
紅/黃牌-
最佳球員阿邦(Benny選)

出場陣容:

守門員 : Homan
後衛 (左至右) : 陳明, 阿正, 文龍, 阿細,
中場 : 燒雞, 阿邦, Ray, 阿贊
前鋒 : Alex, 阿池,
後備 : Benny, 阿骨, 阿昌, 琦仔
From: 打什肥佬Sent: 11/22/2003 10:23 AM
經過上次於元朗的經驗, 大家都有左防範, 例如, 對手的長傳突擊, 後防速度慢等, 對手也知我們以右路側擊較強. 故可見到對手多次有心殺出搶奪交到阿贊的腳下球.
開賽初段, GD 後防線未入局, 多次給對手的長傳越過後防線製造威脅.事實上對手準確的傳送令我們的後防多次要以人少應對.即使人多的情況下, 也未能成功搶奪對手的腳下球. 大家斯文的作風有時要有點硬朗對待對手才可免後防的錯亂. 首先失的第一球, 就是由對方長傳至禁區頂, keeper 與後衛之間的一時猶疑, 回身再控球下被對手迫得腳下球而入. (個人意見: 由於阿政當時以為球証會吹罰對手的搶奪而失去腳下球, 呢點正正是我們不硬朗的問題)
失去第一球後的GD, 於上半場的尾段仍未能重新組織起來. 尤幸對手的體力的不繼也令攻勢減下來. 而GD 的中場線也開始製造出機會來.
半場時大家都為失一球而不值, 事實上各人也認同我們有能力追回一球.故各人也雄心壯志地再上球場.
下半場開始, GD 仍受對方的硬朗式踢法及準備的傳送所影響, 未全力發揮. 經場邊的隊員激發才硬起來, 勇猛起來. 事實上係各人多走一步下, 對方踢起來也十分痛苦. 其中以阿贊多次右路發爛, 及阿邦中路突入, 令對手風聲鶴唳. 阿池同Alex 的一對拍擋也組織出令人血脈沸騰的攻門. 最有機會入球的,應數阿池接應Alex 的撞牆於十二碼點左右射門, 可惜太正而被沒收. 及後GD更先後調入阿昌及阿骨, 把阿細推前,增強攻擊及以阿昌的頭球爭取制空權.
基本上, 如非對手有前甲腳的到位解圍, 我們是圍著對手以水銀瀉地的攻勢爭取平手. 正因此, 我們就間接失去第二球. 當時正值我們圍攻對手, 解出來的球越過了中場線, 朝向文龍及對手的前鋒去. 由於後衛也上前助攻, 令文龍只好於未到三閘線從後小推對手, 被當晚執法寬緊不一的球証吹罰. 當罰球長傳入禁區時, (根據Homan口述) 後衛們聽到有人叫keeper (應為Alex), 而讓開條路及根本沒有準備出來及唔到位的Homan 只好照出, 但就給對手高大的前鋒一頂改變了球的方向而進入網窩.
最後, 於各人的傾力反擊下, 仍未能取得入球, 以0比2 被對手打破不敗之身.
From: 打什肥佬Sent: 11/22/2003 10:33 AM
個人場邊所見, 今場的進攻其實十分對路, 可以話係今季最好的一場, 只是射門的次數不多, 我認為大家應該多射門, 不要怕浪費. 我們已成功形成了一個立體圍著對手但就只是因為對手有能一腳解圍到我們心臟地帶的球員, 才能破解我們的攻勢. 只要下場對QRE87 如是的話, 我想我們的盤口應不是2:0 , 而是半場2:0, 全場4:0.
至於後防, 我們需要清楚的解圍. 不要以為本身的技術比對方好, 體力比對方強就試圖把球控下來才慢慢找人交. 而且要硬d , 後衛就提先要撞脫對方的腳下球. 我們的前鋒也經常咁俾人撞呢.
總結一句, 今場有點格食格, 我們可以圍著幹但不善埋門, 對手硬朗,我們不夠人硬.
From: 十六號仔HomanSent: 11/22/2003 11:07 AM
Benny o既描述都好詳細啦,等我講下d外在因素先啦…
(即係非我地可控制的因素)
不過今場人地係唔係拖行馬呢?
佢地好似比上一次友賽的人腳強左…
另外,球証唔知係唔係因為對方有具名氣的球員,吹起上來好似比較有點大細超…
尤其以人地個前鋒(雖然果個應該唔係過氣球星…),又推又撞又乜又七,
球証一於少理…
我真係想「少理」呀球証…
From: 打什肥佬Sent: 11/22/2003 11:35 AM
Yes la Homan.
你呢點我都認同.例如一d 小小事... 好似半場越位.. 我地放左係中線..佢地會argue 球証, 點解未過半場就offside....呢d 佢地係有心做個球証的.... 等一d 波佢會小小猶豫...咁過左咪冇吹...呢一點係佢地識做的..

講真... 我地踢咁多波都知.... 做球証野.... 佢地屎.. 就預左.... 咁但我地唔可以因為佢地屎而話搞到我地輸波嗎...
反正, 如果我地預左佢屎.... 咁咪會重好...到佢吹得好時... 我地個心會舒服d 呢
From: 中場破壞王Sent: 11/22/2003 3:25 PM
我有少少意見就是文龍和呀政都是打清道夫出身, 可能是這樣
, 文龍打咗中堅時, 走埋對手攔截的時候會用好似清道夫的打
法,(等對手有動作才走去攔截, 當到最發覺真的要攔截時. 就慢
咗少少, 加上可能我有時又會上咗, 返唔到來幫他手吧......
重有呀我發覺好多時當對手大腳長傳時文龍和呀政都同一時間
一齊走去攔截對手, 但當佢兩個走近時才發覺厡來是自己人之後就一齊又
走開了咁樣就今對手有機可乘, 就在佢地的位置入手攻擊, 對手就可以
攻破我哋的後防攻門
對手果長傳真是傳得好深, 令到我哋後衛就算知道球路, 轉身後都要走一段
長距離才可攞到波, 而對手的趐都幾快, 佢哋可以好快咁追到個波., 其實看真佢哋毎次都是得一, 兩個進攻的球員對我哋的後防, 但好多時都有好多
危險的情況出現.....但當時我哋後防有成3個人!!!(大家太少出聲喇, 令到自
己人有好多誤會, 令對手有機可乘.
我哋前面的進攻球員我覺得都算幾好啦, 但果把握力就弱喇.....毎次都是做
得好靚, 但又如何????!, 都是冇入球...其實前峰大家都要有默契呀!!!!
其實唔止一場是這樣喇......!!!, 重有我覺得我哋有時太過過份習中於要用如
何美妙的進攻, 如何美妙的傳送.....相反忘了最直接的入球....(射門!!!!!)
沒有人肯直接的射門可能會距離遠了些, 但如果用好多時間去做進攻, 不如常試一吓起腳啦, 前峰可能執到鳼呢!!!(記住我哋的目的是入球呀!!!只要入到球, 任何方法都不防常試吓吧!!(我不是說要忘記整體進攻和合作傳球, 而是要記得我哋最於的目標是要入球呀, 我哋d入球數字都好低呢....)
From: monsterchikSent: 11/25/2003 12:00 PM
我們上了寶貴一課, 大家會發覺當相方有身體接觸時, 對方會先大力撞你一下, 跟著便離身, 球証很少會吹這情況。我希望大家下次有同樣情況, 應該預備對方有此一著, 如避開或快過佢, 最重要不要受傷。

還有, 大家好似想一起腳就入波, 往往很少起腳, 結果, 射門次數不多,
但我鼓勵大家多D起腳, 成功機會都會多D, 最重要是對方龍門甩手時, 都有機會執雞, 我都好想執雞。

最後,都是一句, 我們有速度有技術, 每個位都有適合人腳, 絕對無理由成績差。希望隊友彼此間鼓勵, 踢好每場比賽, 否則, 無水吹, 點算
From: 十六號仔HomanSent: 11/25/2003 7:34 PM
係啵…冇水吹,點算?
From: 卡富芝屎Sent: 11/26/2003 12:50 AM
o黎場波輸o左唔緊要啦! 係就係有o的唔開心因為輸自己失誤, 不過咪當係教訓o羅, 只要下次唔好再犯同樣o既錯誤咪得o羅... 係咪?! 今場都係第一次對佢地之嘛, 第二round win返佢咪得o羅!
不過我想提出一點, 我地o的隊友做"助攻"(assist), 我見到得幾腳阿贊出波同阿慈一腳比Alex射, 雖然話射多o的波起多o的腳係好, 不如話唔好只係踢自己波, 做就多o的機會比隊友射波仲好啦... 其實多o的了解o下隊友o既特性去配合仲實際啦... 好似明知阿贊會落底線出波, 兩個前峰好應該一個攝前柱一個後面準備及汁後柱, 但係阿贊出了幾球前柱都冇人入攝, 好明顯係唔了解. 其實踢成場波o既目的都係要做就一球或多球比隊友有機會射門呢, 咁就要靠隊友走位配合又或者自己帶鬆個位去配合隊友o羅, 唔好只係要求其他隊友配合你喇... 知冇?!