登記成會員
搜索
樓主: 港女234

朋友結婚,徵求攝影師 (2011年5月21日)

火.. [複製鏈接]
回復 19# 港女234

咁又唔係, 其實聘用攝影錄影師, 都係想要佢地的服務, 要佢拍唔要 edit, 即係最"師傅"野飛走, 正如廚房佬"打碼"比你自己抄, 或者你抄得好食過佢, 不過我睇法係專重其專業.

另外小心眼咁睇唔好以為只拍唔 edit 會平, 數字上係平但質素上貴咗好多, 自己考慮吧 .
雖然我拍公司野多d,事前功夫要做好多野,storyboard,寫script,約公司d人做interview等。videographer, designer, producer等人要同客戶做好多approve至開始拍.相信影wedding都係差不多(若果專業計)除左現場環境冇得控制(就要videoman醒目),若冇story, 都幾難剪得條片rich啲,好睇啲.
或者咁講,如果你係要找一個「揸機拍片的人」,咁你可能事前要有好好溝通。
好似拍電影咁,導演先係主導,揸機果個只係聽指示…
但係成個過程就會複雜好多,我覺得如果你唔算係「熟手技工」就唔好慳呢一個功夫了,以免到時起貨太趕或是自己辛苦就變左好心做壞事
回復 20# siubi09

因為海洋公園食錢~~ 佢地變左冇咩BUDGET!
回復 21# c_Foo

點解我地會有咁既IDEA呢??
因為... 我地覺得依家出面既好老土~
搵唔到一D想要既STYLE~
俾個EXAMPLE你地睇...
我個FRIEND想要呢D野~

http://www.vimeo.com/14824158
老實講,每一對新人都希望有D野可以與眾不同架啦。
如果你想剪到好似你比我地睇到果段片咁,而又係你自己負責剪片,就更加要有好好溝通,事前你要話比攝錄師知道你要D乜。
仲有,呢段片我估點都唔止一部攝錄機呢!

要好效果,有D錢真係無得慳呢!
回復 25# 港女234

你講明呢 d 質素而請一位錄影師做一定冇人做到,助手唔計,條片起碼2個錄影師,又用路軌、steadicam 咁去,人頭架生費慢慢計,如果真係搵到一個上陣都可有咁既質素,快 d 介紹給我,呢個一定比廟街果 d 口吹口琴右手 keyboard 左手叮叮雙腳 bass drum 既樂師更高幾班,只可以講剩架生搬運已不是一個人能應付,而且出面一個 job 有質素的拍攝已經過一萬。

上述講話可當我膠 up,唔啱聽的請 fastforward >>>
呢個一定比廟街果 d 口吹口琴右手 keyboard 左手叮叮雙腳 bass drum 既樂師<<<<<<咁似我既
回復 28# hongdonald

講緊你呀,仲唔落街開檔
總之,大家都係想把事實告訴你。
以免你朋友期望過高,你自己又吃力不討好~
哈哈~~ 謝謝大家的意見~..
全部都講得好對...
講真... 唔係唔識人拍到呢D效果!!
係香港冇咩人會咁做啦~~
個段片係我一個加拿大的朋友剪的..
當然不是一個人..
他們是一TEAM學生~

唉~ 唔好理佢要咩野...
如果要一個拍片一個影相...
你地有經驗做呢D既...
要收幾多呢??
回復 31# 港女234

full day 由早到晚吧?

日子是5月21日?
我email比你啦

不過我還是建議2個攝影師 + 1個攝錄師
thanks!
pls email to me at [email protected]
thanks!
and..
please quot 2 price for me.
1 is 1 +1
2 is 2 + 1

thanks so much!
回復 33# 港女234

OK!
收到. 今晚回到家覆你!
回復 34# Homan

等緊你地既回覆...
今日我朋友去左金都...
D質素~~
都係你地影個D有FEELD~
to Iris: 已經sent啦. 請檢查~~
UM~~~ WAITING YOUR VIDEO~
回復 37# 港女234

mail sent~~ i thought i sent u before?