登記成會員
搜索
查看: 15896|回復: 25

Apple又推出新野~ Macbook Air, OS X Lion, iLife 11

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

10月底Apple乘勢又推出新野~
首先係推出4部Macbook Air, 今次推出細size, 狙擊中下價notebook市場~
行128GSSD,最平只係$7588,搞到小弟都心郁郁~
Screen shot 2010-10-22 at 1.05.33 AM.png
Screen shot 2010-10-22 at 1.27.46 AM.png
Screen shot 2010-10-22 at 1.30.34 AM.png

另外又推出OS X Lion
Screen shot 2010-10-22 at 1.42.24 AM.png

將iOS的突出功能帶到Mac平台, 包括App Store, folder, 及把Dashboard/Expose等一體化, 小弟一向好鐘意呢幾個「分唇」, 一體化後好唔好就要試試啦~
另外,程式 (App)除了好像在iPhone/iPad上會full screen運作外,亦會不斷地自動儲存,再開番個App會回到Close果一刻的情況~

Screen shot 2010-10-22 at 1.39.55 AM.png

Steve亦有介紹之前不同的OSX,由Cheetah到 Snow Leopard

Screen shot 2010-10-22 at 1.40.19 AM.png
Screen shot 2010-10-22 at 1.26.29 AM.png

另外,mac上可以行facetime,同iphone的facetime可以溝通~
正呀!
Screen shot 2010-10-22 at 1.37.32 AM.png

另外,全面更新了iLife,即一向跟機的iMovie, iPhoto, iWeb等等
iMovie用來做SlideShow一流,今次加多左好多主題~
睇來又要upgrade啦!
Screen shot 2010-10-22 at 1.33.51 AM.png

大家想睇下今次Steve Job點去present,不妨到以下網址…
http://events.apple.com.edgesuit ... fg/event/index.html
Screen shot 2010-10-22 at 1.27.03 AM.png

我有理由相信打後的macbook及macbook pro會依據macbook air作藍本推出,即是macbook air係白老鼠.
另方面,新OSX Lion會歸化統一iPad, iPhone操作介面,以及Apple非常有信心的app store,看看整個Apple OS操作又到新一個milestone.
我有奶油相信 Homan 係不久的未來會購入 MacBook Air 一部,將其 iMac,iPhone 歸化統一,成屋 Mac 操控又到新一個milestone.  
心郁郁啊
不過我部thinkpad健在...
健在未必身體好,買部 Apple 方知道
提起 Cheetah 及 Puma 真係把 X seven ...... 都唔知提嚟做乜。
老實講,Facetime 其實係打唔到字嘅 iChat...... 難怪等咗兩三年都唔見有 iChat for iPhone / iPod Touch
回復 7# egg_studio

Cheetah & Puma 有咩問題呢?
當年 Mac 人用緊 OS9 時,Apple 出咗 OS 10 第一代 (嚴格上應該唔係第一代;"第一代" 係 Next ,我當年都有呢個唔係 Apple 出嘅 Apple 電腦)

呢個 10.0 (Cheetah) 除咗有個 desktop 、玩吓紅綠燈外 (WinXP alpha 版就係照炒紅綠燈,而且一樣響左上方) 基本上完全用唔到,上網要用 IE for Mac 或 Mozilla 零點唔知幾多 version ,冇 Netscape,死未?

可能由於咁,Apple 當年可以 dual boot,即係可以 start up as OS9 or OS10.0。

速度方便,OS9 響我部 PowerMac G4 就等於現在 OS 10.6 行 iMac 一樣 -- 好快、冇 delay。但當 boot 入去 OS 10.0 時,淨係開個 browser 都成分鐘 -- 上面講咗,除咗 IE 及 Mozilla 0.X 外都冇乜 software 行到,所以下下要行 Classic (如果用得幾年 Mac 嘅人應該唔知乜嘢叫 Classic) 總之除咗個 desktop 外成個 OS10.0 都唔知有乜用?

Puma -- 10.1 一樣咁大鑊......

直至 10.3 先可以正式使用 OS X 的功能,同埋常用果 d software 有出 OS X version ,但都係慢,至 10.4 先突然加速,響同一部 PowerMac G4 可以行到同 OS9 差唔多嘅速度。

而從 OS 10.0 開始我次次都買原裝,所以當裝咗 10.0 及 10.1 都係得個 desktop 用得時,可以想像我點解 "把 X seven"
另外睇番Macbook Air, 大家有無諗過點解仲係用Core2Duo而唔係i3/5/7呢?
睇左網上一D文章,不外乎兩個講法:
1)設計限制。MBA由於要盡量偷輕偷薄,容不下特別GPU chipset安排的i3/5,而Geforce配合C2D就可以(MPB因沒有那麼多輕薄限制,所以可以用i core)
2)陰謀論。有指Apple和Intel有協議,今次用倉底貨來換取將來LV的i core的專用權,如果係真,一年半載後,MPA就會出到對手唔會有的Low Voltage i3/5 core的 MPA… 衰D咁講,而家買MBA係籌碼來的…

不過,話說回來,今次MBA因為全面利用SSD Harddisk,整體效果仍然非常不錯,除了個別像iPhoto,iMovie要用好大GPU資源的software除外… 型就係有代價的了…
當年 Mac 人用緊 OS9 時,Apple 出咗 OS 10 第一代 (嚴格上應該唔係第一代;"第一代" 係 Next ,我當年都有 ...
egg_studio 發表於 23-10-2010 12:39 AM

次次入隻正版返黎,經輪大米後冇次返到黎我手

今次會買 Family Pack 架啦~ ilife 11 買唔買呢?
我地係家庭黎架,表弟
不過隻10.6真係搵唔到,我記得俾咗你表哥阿偉
大家真係支持正版,小第已download 了, iLife 11個人版
family pack, go go go
係就預埋我
預埋我… sunny...

download 左,不過 成 3.1G GB.. 想點比你地?
回復 17# sunnyslhf

DVD... 或者放上我me.com個iDisk?
回復 14# willywong

由 10.3 開始鑊鑊預埋你,鑊鑊最後你都冇俾錢。
回復 13# sunnyslhf

冇錯,我地每次嘅 OS X 及 iLife 都係買正版,因為真係物有所值。

Windows 就唔用翻版,因為唔用。(所以康當奴隻 Wins7 到依家都係放咗響度。)