登記成會員
搜索
查看: 6472|回復: 11

[開箱文] Nissin Di866 vs Canon 580exII 盲眼測試

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

兩輯相片均以1D3的M Mode, WB 5600K, 直出S Jpeg,
閃燈Nissin以TTL,580exII以eTTL,直接up上來大笪地~
大家先睇相後比較啦~~

第一組
1D3_1483.JPG 1D3_1484.JPG

第二組
1D3_1486.JPG 1D3_1485.JPG

第三組
1D3_1487.JPG 1D3_1488.JPG
上係Nissin以TTL,下係580exII ?

Bounce?

點盲眼測試, 比較什麼 ?
回復 2# c_Foo

直打,「盲眼」係指我無指明邊張相係邊支燈。
個人覺得...

第一組閃燈輸出有些少分別.

第二組閃燈輸出有好大分別.

第三組閃燈輸出十分接近, 但個時間有d怪.
第一及二組的下圖都顯示閃燈cover唔到全個晝面, 你有冇set咗手動zoom? 要試支燈準唔準最好影d光源較複雜的地方,如晚上的街上,商埸.....當然最重要係放個人在相裏面。可否再試影d下近嘢?
唔知係唔係TTL 同埋E-TTL的分別?
我都有D出奇,兩支的分別可以咁大…
唔好話兩支燈大分別,就算一支燈 TTL 閃兩次都唔準,既然重視閃燈系統就諗 Nikon。

玩閃燈用 Nikon,玩大光圈用 Canon。
賣個關子 : 想 Canon 閃燈準用 Pocket Wizard,試緊幾靈驗

一直都講canon閃燈都唔多得
提外話,Pocket Wizard有nikon beta啦!
回復 9# willywong

Cool ~~
都是美圖 有眼疾既小弟分吾到有咩吾同
回復 11# hongdonald

咁我相信你的眼疾真係好嚴重…