登記成會員
搜索
查看: 4713|回復: 3

秋・飛鵝

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

1.

3點半的集合,打算5人同行,我駕車去飛鵝山影日落夜景,兩個唔得閒3個人照去,由屯門開出經過約45分鐘車程(原途行錯路),
  到達後,於附近一個山上(唔駛行好遠幾步路)去到呢個山,講真煙霞真係好厲害能見到好低,大大減低相片的清
  晰度,而且四周十分大風,風向不止於吹到你左搖右擺.但係會令你出現手震動.(千其唔好搽髮蠟上去,
  落山後你會改變髮型,哈哈!),影相時請把你的快門提高,而這張以冷色表達.

2.

同一位置的側面,可見山上駕車的人不少,有老有嫩仲有俄羅斯人(向我側邊俾我聽到,我估係俄文),而我的任務
  係拍多一些相片給大家欣賞,呢個位也照拍.構圖上只放在中間四點位置,沒有單一主體,平衡,少許的草
  做些前景,增加立體感.

3.

影到呢張己是5,6點,這張已較暖色表達,景觀其實相當唔錯,只係大風及煙霞不好.

4.

向呢個山上拍了有半小時,唔算係好多題材,要盡量思考發掘,拍呢張係想讓大家感受下現場氣氛,同第二張不同
  的是呢張係坐底影較現場感(可以立足草堆).構圖上不算得上有張力.

5.

半個鐘後,我地3人一路前行發現天上的雲層很吸引我立即拍下,雲令我聯想天鵝的翅膀,這張我以一大遍
  雲佔了整張相的一大半,突顯想表達的雲層好美!

6.

唔知呢條路係唔係人行到自然形成的,我聯想到好像是要引渡我們前往日落的方向,(但到最後我都冇去.
  因為我知係掘頭路).

7.

一張全景相點可以少了,日落,雲層,傾斜的山坡上(係米發電站?),天空又進一步暗了很多.

8.

看了咁多張風景相,經團友SUN BLACK的同意下拍了這張,不是死黑的影子,也想表達攝影人用心的拍照那
  份精神.構圖上拍攝者的視線由右上而左下的日落,坐底身子貼近男主角特顯較大範圍身軀.

9.

你冇睇錯是月球,但呢個月球我跟我的裝備小白(70-200)2.8及1.4增距鏡已盡了全力.拍它前只想特顯
  星球上的表面俾大家睇,影得太細又冇意思,經後製加裁切.不要其望在畫質上.原相輸出較好,不要放大!

10.

我站在的位置正是(我認為是發電站的地方),而這張相有幾個難點,於入夜天色更模糊,站的位置不是較好的觀景,相隔頗遠,
  構圖上也諗了很久,最終以全景表達.個人不太滿意,算是到此一遊話俾大家知.

11.

這張用電筒照射樓梯級,純色彩上表現,配合下剛好是黃加藍等如綠,拍到這裏已準備駕車回程,期待下次有更好的作品,再見!

評分

參與人數 1積分 +8 收起 理由
egg_studio + 8 有靚相、有解構、有意念、有故事 ...

查看全部評分

有靚相、有解構、有意念、有故事 -- 十分好十分好十分好好好~~
THANKS!師兄.
回復 3# FFN

謝謝,有心思,又有意景的分享!

衷心謝謝~