登記成會員
搜索
查看: 6089|回復: 5

[推介/評論] 真正特盛的特盛魚生飯

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上次試完沙田百瀧嘅魚生飯,雖然唔貴,但比唔到付出嘅價錢應有嘅嘢。(http://www.photomarket.hk/viewthread.php?tid=2950&extra=page%3D1)

早一兩年發現有間響旺角,價錢 ok,質量一流嘅日式餐廳仔 "
味‧壽司",做嘅魚生飯可以冠以 "特盛" 呢個字。我當時因為工作關係,每星期都會去食一次。不過上年中開始,呢間餐廳 d 水準突然下降,所做嘅魚生飯泊得住百瀧,所以我之後都冇去。

直至約兩個月前,有朋友話佢地呢排正常番,咁就俾多次機會佢,發現 d 食物回復水準。但一次唔作準,所以冇介紹。上星期去多次,
食物回復水準,特盛魚生飯直係 "特盛",所以推介俾大家。

同其他
日式餐廳 / 日本料理比較,呢間賣嘅係魚生粒飯,而非魚生飯。據日本窮朋友報稱,響日本呢個幾窮嘅國家,同中國一樣,好多時 d 食物都物盡其用,地道嘅魚生飯應該係魚生粒,用嘅係將做壽司及刺身用剩嘅頭頭尾尾,所以應該乜都有 d ,而每個季節所食到嘅魚生飯都應該有 d 唔同。

呢個飯,有 cheap cheap 三文魚、三文魚子、吞拿、醋鯖魚、油甘魚、帶子、蛋、只係 $45,仲要有碟螺肉送。

嘩 係真唔係,今晚經旺角要試
好似幾抵食…
而家在店內,即管試試!
今晚試左特盛魚生飯、劍魚刺身、海膽壽司、腐皮壽司、燒鯖魚、鍋燒烏東… 共盛惠$256
魚生飯都算新鮮,味道OK;劍魚沒有雪到硬的感覺;海膽有驚喜,甜而不腥;燒鯖魚就乾身左少少;鍋燒烏東則一般…
整體來說,這樣的價錢,絕對交足功課!
(我地個特盛魚生飯無送螺肉…)
值得一試