登記成會員
搜索
查看: 5058|回復: 4

[推介/評論] 弼街 <麵一> 一次便足夠

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早排見弼街及花園行交界開咗間日本 / 日式拉麵 <麵一>,開果排見人頭湧湧,無意同人迫。今晚行過見冇乜人,就入去試試。

價錢屬中低價,我點了醬油帶子拉麵 ($48),太太要了珍寶雜錦白湯拉麵 ($48),另外 side order 雞蛋沙律 ($6) 及特選餃子 ($28)。

拉麵上枱,相頭 ok,一口湯,十分清淡,沒有醬油香味,色澤亦略淺。我習慣每次試新拉麵鋪,一定試醬油拉麵,因為醬油做不好,其他的湯底不會好得去邊。跟埋一隻所謂 "溫泉蛋" -- 當然唔係響溫泉煮 -- 根據太太所講, "溫泉蛋" 只係一種煮法,其實就係我地細個果 d 生熟蛋。至於真正 "溫泉蛋" 有乜唔同,當然要返大陸試吓。用溫泉水 (含高礦物質嘅水) 煮出嚟一食落口就知有乜分別。(至於點解唔係日本,而係大陸,就自己諗吓~~)

珍寶雜錦白湯拉麵嘅所謂白湯,只係淡而無味嘅豬骨湯。雜錦有帶子、一小片豬腩肉、兩隻小蝦、菜。以 $48 可算 ok。

雞蛋沙律 ok。至於果個 "特選餃子" 就真係 XXX ,響超終市場廿幾蚊買盒雪藏餃子返屋企亂咁整都好食過佢嘅 "特選餃子" 。

總結係,一次便足夠,唔駛有下次。

有機會試試李兄樓下個間達磨.
湯好濃好香豬骨味,不過價錢對我來講貴左D(58~78,飲品18蚊起),份量唔太夠
$58~78 如果都話貴咁不如買出前一丁...... 以正路日本拉麵嚟講 $100 樓下一 d 唔貴。銅鑼灣有一間叫 "八番拉麵" ,都係呢個價錢,但完全係 $150 級數,你可以去試下。醬油固然好,不過 "八番" 連鹽湯都做得好先利害。

記得唔好貪豬骨湯夠濃,醬油做得好先係真功夫。

不過響粉嶺一間叫爵士嘅拉麵店,絕不是港式,但港式價錢,係一個日本家庭開。呢間係暫時我食過最好嘅日本拉麵 (To Hawaiiandaily : 呢間好食過你鄉下果間 "天 X 一品",我地可以去一試)。間嘢得幾個位,先俾錢後落單,而且得叉燒拉麵 (醬油底) 一個選擇,side order 得餃子一種 (同 "天 X 一品" 一樣)。

我下次去開會寫個食評。
補相,8番係唔係地底個間?

開過另一個 post 啦