登記成會員
搜索
查看: 10085|回復: 27

夜拍人像問題

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

其實閃光燈要點set先可以令人像同背景既光match d呢?
你所講相信係色溫問題,最簡單的方法 1) 將閃燈加 "Jel" 紙來配合現場光, 2) 有大火數燈打光現場.
你所講相信係色溫問題,最簡單的方法 1) 將閃燈加 "Jel" 紙來配合現場光, 2) 有大火數燈打光現場. ...
c_Foo 發表於 30-9-2010 04:00 PM

加 "Jel" 紙=錫紙?
師兄點加法呢?

有大火數燈打光現場?
引閃打光?
你背景係咩?室內或室外?
回復 3# devilzero

"Jel" 紙貼上燈頭使用。

另外打光現場則與金錢同體力掛帥, 強大火力支燈都有返咁上下。
如果係室外,而又要輕便,打bounce係一個方法,但係如果背景色太暖(偏黃/紅,例如街燈),都會有色溫不夾的情況。
以下一張係小弟手持傍晚人像照,打bounce,沒有落gel紙

可以見到個主體都係少少偏冷(藍/白),但比直打會好少少…
而呢張,都係打bounce,但係有gel紙…

2009_04_07_Central night33.jpg
夜間閃燈人像曝光奧義大解構

...慢前簾同步——使用慢前簾同步拍攝,就算使用自動程序曝光和光圈先決模式拍攝,快門的速度仍可以慢於 1/60s ,使相片可以吸取充足的現場光線。當快門開啟時,閃燈同時閃動,如主體不停移動,便能捕捉主體移動的軌跡。

慢後簾同步——使用慢後簾同步,與前簾同步十分相似,快門同樣可以慢於 1/60s,不同之處是快門臨關閉前,閃燈才會閃動,這可捕捉主體之前移動的軌跡,最後閃燈閃動的一刻能「凝固」主體。

快門速度成曝光關鍵

使用光圈先決和自動程序曝光模式時,如沒有選取慢前簾同步或慢後簾同步,最慢的快門會被限制在 1/60s 。即使盡開光圈再加上閃燈補光,仍礙於快門的速度太快,吸不到充足的光線,使背景變得陰暗。在此不厭其煩地重覆一遍,快門是控制吸收現場光線的多寡,光圈則控制閃光燈和吸取現場光線的分量。倘若在盡開光圈的情況下仍未能吸取充足的現場光線,便要使用慢快門增加吸光量,使相片的背景獲得充足的曝光。

簡易設定 Step By Step

Step.01調校拍攝模式,如選擇快門先決,留意快門值仍被鎖定至 1/60s。

Step.02選取慢後簾同步,相機會自動調校快門至正常曝光值。

Step.03調校感光值。調校完成,可以正式拍攝。

慢後簾同步較可取

利用慢前簾同步和慢後簾同步拍攝人像,兩者均能使相片的背景曝光充足,彼此的效果也相當接近,但採用慢後簾同步會較為可取。舉例,選取了慢速同步後,相機的曝光組合為 F2.8 光圈和 1 秒快門。在正式拍攝時,閃燈會隨著快門開啟而閃動,很多被拍者以為閃燈閃後已完成拍攝,繼而離開原有的位置。其實這時快門簾還未關上,相片仍在曝光中。完成拍攝後再翻看相片,便會看到主體郁動時產生的鬼影,直接破壞相片的構圖。相反,在慢後簾同步模式下,相機的曝光組合雖不變,但正式拍攝時,閃燈會在快門簾關上前一刻才閃動,被拍者縱使在閃光燈閃動後離開原有位置,相片仍會保持清晰。

http://www.hkheadline.com/digital/digital_content.asp?contid=3062&srctype=g

試下用後簾慢快門。都可以有滿意效果
jel紙係咩黎......仲係唔知係d咩類型既紙.
打bounce係唔係約45度到都okay?
我都知我比較煩......希望各位能抽空解釋.
"Jel"紙用來糾色,背景暖色,燈頭冷色,就用"Jel"紙作平衡,要平既去鴨記睇,"來路"貨去 Rentapro 睇 http://www.rentaprohk.com/

打 Bounce,唔係直打就叫打 Bounce,打上打左打右打後都可,只不過 d 人通常向上打,創意冇規範,試多幾次就知邊種啱自己。
jel紙舖係閃光燈面就得?
回復 11# devilzero

係, 不過要留意狂閃後張 "Jel" 有冇燒焦, 相信係大陸同"來路"貨分別, "來路"貨暫時未遇過咁情況, 大陸貨請各大師兄報告
回復  devilzero

係, 不過要留意狂閃後張 "Jel" 有冇燒焦, 相信係大陸同"來路"貨分別, "來路"貨暫時未遇 ...
c_Foo 發表於 4-10-2010 10:00 AM

d jel紙好似玻璃紙噤既?
玻璃紙較簿身,"Jel"紙厚身 d.
明白哂...多謝師兄出手教小弟.....仲有另一問題.....閃燈點舖jel紙先靚仔d呢??
文具店有盒裝魔術貼, 平靚正, 米人可選擇 "3M"。
噤jel紙有幾多隻色既呢?
嘩 ... "Jel"紙就真係好多色, 好似 Color Filter 咁多, 仲要每隻色分一級、半級、1/4級。
次次個background既色都唔同.......嘩...咪要買好多囉噤...
咁又唔使諗到咁複雜,如果係咁牛角咁就買埋個色溫錶先掂。

依家係講夜拍人像,講色溫平衡,穩陣既買上面橙黃色 "Jel" 紙,買齊一級同半級,不過用落我都係用一級多