登記成會員
搜索
查看: 5858|回復: 8

[賽後報告] 25-9-2010 環島夜遊報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

是夜突然召集,Homan & eggstudio  7 pm 於天后出發,Alex 及香討環法車神於北角碼頭集合。

有人於北角碼頭手多多搞吓條呔,結果整爆喉咀,換呔時懷疑車鈴刺穿新內呔,或被 eggstudio 換呔時刺穿內呔,結果要退出返屋企。

其餘三人沿柴灣道上石澳道,繞港島南岸經上環,返回到天后。宵夜後散隊。

港島南岸路面狹窄、起伏不斷,雖然晚間天氣清涼,香討環法車神於石澳道已經露底,後來至薄扶林上斜終於要推車,不負香討環法車神之名,其他人輕鬆完成旅程 。

因為對數碼港道路不熟,所以冇入數碼港。下次會入數碼港,經域多利道至西環。

我仲衰… 要平路推車…

今日經過單車店,以$70入手米之蓮內呔…
本想寫開箱文… 但係而家心急都係整番個轆先…

另外,我發覺「Park Tool usa」果隻呔匙比較好用,大家可以留意留意…

呢個幾月都交左唔少學費…
係由上月初有一次去土瓜灣爆呔起…
之後連換四方芯及呔先用了$350
及後單車日又爆,去灣仔又用左$250換左呔、買左條短咀後備呔、買左個無鬼用VENZO手pump
昨晚爆左試補呔又發覺之前在野牛買LEZYNE補呔貼又係無用…
今日結果再去買後備呔、呔匙,索性自己換!
唔得都起碼當學下野!

而家好似無問題了,換後備呔都熟左手,十幾分鐘就搞掂…
另外,幾時我地玩一次「環港」呢?
香討車神真係可憐, 著到咁型都俾人寸不過上柴灣道及簿扶林道真係攞命, 我都要用最底波先可以慢轆上去
如果下次入數碼港,可以行田灣海傍道, 咁就唔cut入高速
香討環法車神於石澳道已經露底???

紅底定黑底?!
egg studio 你有冇發覺sportypal成日會無啦啦飛到半空, (去到遮打道AIA大廈),我有一次在土瓜灣踩車,突然條路俓飛咗上獅子山頂, 我詁會唔會係因為佢用咗GSM網絡做定位, 但冇理呢d咁明顯的問題都唔去修正,真係要同佢哋反映下
回復 6# alexphoto

我又冇乜呢個問題,不過我部電話係用 "真" GPS (接收衛星訊號,而非用 GSM 網絡),你果部係唔係?另一原因可能係走到一 d 有瓦遮頭位置,所以收唔到訊號。
咁點解顯示在中環的高度"2064ft"?
回復 8# alexphoto

廣告嚟 >> 2046 "零之包子"