登記成會員
搜索
查看: 4374|回復: 6

Nissin Di866 for Canon

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

話說因其中一支580EXII罷工,又臨急要用兩支燈,所以急急腳以$2253 於豐澤入手呢支副廠燈…

首先插下先:跟燈套保護性不足,又不似580EXII有暗袋可裝跟機的小型燈腳,沒有SYNC引閃線插口,跟機小CD不能在mac上用(因為吸入式不可用小CD)。

但係都要讚下:介面易於明白,輸出穩定,回電不慢,60GN仲勁過580,造工不錯,說明書以CD型式夠環保,印象上比S記燈好。

大家有興趣了解的話,我可以出D試相啊!
昨天做左一整日big day. 上午用580exII都係唔太穩定,晚上改用866,好似輸出穩定D…
下次試埋用SB800/SB900行A Mode
三支比較(最好有埋Metz AF-58) 睇下又會唔會好D?
Canon 燈唔穩定暫時有兩個方法可改善:
1)M mode 輸出。
2)換 7D 或以後機種 + 580II。
回復 4# c_Foo

7D後穩定得多?

願聞其詳!
用燈視乎用途, 企定定 Cheap 雞燈 M mode 出可以好準, 要走位比支 SB900 (配 Canon 機) 都死, 而且另一重點係保養, 聽過 Metz 保養好"牙煙", 作為 Canon 用家, 廠燈算幾穩定, 就算支 580 成米跌落地 (果時心諗報廢) 成個殼花哂, 點知正常用到今日都冇大礙.

之前試過 SB800 要左 set 右 set, 要話佢知距離, 咁煩算把喇, 仲有 F1.x 光圈完全溝通唔到, 頭痕.

用 7D 後繼機種配 580II 色溫比以往算是穩定好多, 我就咁睇相, 因我部 7D買左冇耐, 未試真但睇 Preview 係明顯地準.

都係果句要多鏡玩用 Canon, 閃燈系統準就一定 Nikon, 各有優點.

又說之前出面有位師傅用 D700, 話對焦唔夠快 Snap 唔到, 一定要換 Canon 機, 實情用支 24-120 光圈 2.8 都冇, 建議買支 F2.8 會有幫助, 不過重點都唔係呢樣, 就算我用支 85.2 實情都係對焦好慢好慢......
用燈視乎用途, 企定定 Cheap 雞燈 M mode 出可以好準, 要走位比支 SB900 (配 Canon 機) 都死, 而且另一重點 ...
c_Foo 發表於 16-11-2010 10:37 AM

明哂~ 多謝c_foo大大無C分享!