登記成會員
搜索
查看: 4072|回復: 4

閃閃松蟲

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

1.

一行四人步行約10分鐘,到達相片位置利用ERIC兄電筒補光拍下這張,右側係大部份蟲蟲棲息地,
  相信很快見到想見的蝴蝶及蛇,真興奮,唔知今晚第一位入鏡主角係乜呢?

2.

OH!入鏡的唔係色彩豐富的蛇或蝶,而是奇醜無比的....蛤蚧(唔知係米),老實講牠真的幾醜,但郤很温柔
  ,企定定給我拍攝冇詐型,不過稍為行近點點牠又掉頭走,聽講牠身上是有毒的,而相片上的白色菇山中特別
  多,是牠的食物MA?

3.

泥洞中有蜘蛛網,間屋卻是空的,只留下水珠,晚間我視力不好,ERIC兄的說道我把它拍下.

4.

唔識呢隻類似蜘蛛的物體係米叫蜘蛛,反正題材於晚間不多,照拍下.

5.

我對昆蟲的認識近乎零,是甲由的近親MA?

6.

拍到呢到已差不多2300,失望的心情開始來,見唔到蛇及一些蝶或蛾,幸好已有功課交向大家滙報.

7.

水珠真是多,還可以要了這張.

8.

終於回程,於路上梯級影了這隻,應該係蜘蛛了今次,總算作品又多了一張,雖然想拍的拍不到,但有機會還會再探松仔園,再會!

FB [email protected] 活動

評分

參與人數 1積分 +2 收起 理由
egg_studio + 2 支持出相

查看全部評分

5. 的是樁象 ,
最原始的有腳虫 =P
THANKS,樓上師兄教導.
多謝分享!!
多謝師兄教導