登記成會員
搜索
查看: 5815|回復: 7

乜都開一餐箱之 ﹣ LACIE hard disk QUADRA

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

為左backup我部mac,我一直都搵緊D可靠的外置hard disk,今日行左腦場幾個圈,問左幾部,主要都係3.5"的外置,因為做backup怕因USB電壓不夠穩定影響效果,而且價錢都係一個考慮,就一於全心找尋要插電的3.5"外置hard disk。
除了個別雜嘜及內置型hard disk adaptor外,睇來睇去都係呢幾隻牌子:WD,Freecom,Buffalo同埋Lacie
因為部mac的USB位都插到滿哂,所以目標再明確一點,就係要行到Firewire 800嘅。
最抵係freecom,1.5TB都係$1160,WD就大約$8XX有1TB,Buffalo就要$9xx,而Lacie要$1060
最後,都係比多一百幾十買左Lacie,試下名牌係唔係真係好D囉… 同埋個外型黑黑一個盒有盞藍燈又幾型…
IMG_0651.jpg IMG_0652.jpg IMG_0654.jpg
不過,話時話,大家真係要格價,同一個腦場同一型號,價錢可以由$8xx到$11xx

之後就係同Time Machine啦!
而家開始backup,以後唔駛怕D data無哂啦!
Screen shot 2010-09-09 at 1.34.42 AM.png Screen shot 2010-09-09 at 1.18.49 AM.png
Screen shot 2010-09-09 at 1.34.21 AM.png
"那西"係一隻好牌子,我都用緊隻行firewire800 harddisk。
正所謂係mac機唔行firewire800,不如唔好用!
"那西"係一隻好牌子,我都用緊隻行firewire800 harddisk。
正所謂係mac機唔行firewire800,不如唔好用! ...
willywong 發表於 9-9-2010 12:16 PM

邊個有「正所謂」過? 用MBP果D… 快D出番隻那西2.5"啦!
開咗兩隻, 盒都唔知死咗去邊

至多開返兩隻 CD 文喇
我用NAS 做Backup算了, 不過NAS都就快爆位了!又要plan下點 upgrade.
我昨日食左件處女,洗唔洗整個開"胞"文?
話哂話EXT. USB HDD千其唔好買水牛牌,公司/學校買左兩個都係用左唔夠4個月就死左..
我昨日食左件處女,洗唔洗整個開"胞"文?
話哂話EXT. USB HDD千其唔好買水牛牌,公司/學校買左兩個都係用左唔 ...
hongdonald 發表於 9-9-2010 11:03 PM

你D珍藏FILE太毒喇....

話時話我岩岩買左個新款廁所泵,駛唔駛放開箱文架 ?
回復 7# wongfai

你個廁所泵係中國太空總署專用, 當然要開箱喇