登記成會員
搜索
查看: 5786|回復: 12

香港某上市公司對80後的招聘事宜

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢個係幾個月前嘅消息,發生響香港一間都十分具規模嘅上市公司,股票編號係頭果十個,名就唔方便開,想知就見面時私底下話你知。

我有位親戚響呢間公司任 "稍為高層",事緣係幾個月前 (其實係高鐵事件後至政改通過呢兩件事之間),呢間公司最高層向下面 d  "稍為高層" (dept head) 講 -- 只係以口頭講,冇出過任何正式及非正式 memo -- 依家開始,公司唔會請80後,大致情況係以下條件:

1) 80後男,一定唔請,連 interview 都唔駛;

2) 80後女,可以 interview ,但如果同時有 30 歲後嘅應徵者就先考慮 30 歲果位先,不輪男女;

3) 但如果真係冇合適,可考慮已婚應徵者 (當然又係女性優先)。

呢間公司嘅做法可以有 d 人會唔認同,但事有湊巧,唔知係咪有政治因素或者唔認同 80後嘅價值觀?
政治就唔會啦。我估主要係以「一竹桿打一船人」方法去做個簡單filter...
可能之前有D 80後令佢有壞印象啦…
最新 update 係我依家任識果間機構,有位同事 (男) 想入呢間 "十分具規模嘅上市公司" ,佢 29 歲,send 咗幾個 post 都冇回音...... 不過佢雖然係 80後,但冇80後嘅思想。
咦。。。唔係T先生掛?
回復 3# egg_studio

惟有叫佢等多一年再申請羅,到時30歲可能會有面試機會。
我同 T 先生除公事上外私底冇乜交往
其實唔係所有80後都咁廢既
最近我同幾個同學都有上市公司(國資公司/香港上市)出offer比我地..
不要太label 80後吧..70後..
回復 7# hongdonald

唔好對號入座喇, 冇人講你, 只有自己講自己
回復 7# hongdonald

由高鐵事件開始,"80 後" 呢個名詞都係 80 後自己 label 出嚟。

你果幾位 80 後同學有 offer, 唔奇,$6000 請你都係一個 offer.

要自強,就要不息自強,知道嗎?

係我+我幾位80後同學,至於人工我自己覺得係合理水平..當然老闆認為你只係值6k,你又覺得ok咪去apply~
anyway,討論落下其實無咩意思,有一班人戀係覺得80後只係社會敗類..我就認為只係小部份..
我亦都唔怕講比你知邊間上市公司比offer我地(HSI:560),我相信人努力過後總會有人睇到..
有一班人戀係覺得80後只係社會敗類..
我就認為只係小部份..

同理,我都覺得只有小部份人會覺得80後係社會敗類~
加上由此至終無人話過「80後係社會敗類」
大家don't too sensitive...

其實80後即係等於「30歲以下」,一直以來,各公司請人時都會考慮應徵者年齡,只係大家對XX後有個獨特感覺啫~
我相信係聘請的職位及工種原因吧, 你有冇見時裝店請個三四十歲的sales, 同樣大公司都唔會請個廿幾歲大學剛畢業的人做行政管理的工作。
回復 10# hongdonald

請留意呢個 post 係講緊香港某間上市公司 (股票編號 1-10 其中一間) 落咗 order 唔會請 80 後,希望帶出討論吓呢 d 公司嘅政策,而雖然我冇開名,但以呢間公司嘅規模,佢呢個政策好大可能影響到成個社會。

但呢個 post 唔係睇小你閣下及你 d 同學,請勿對號入座,亦唔好吓吓都以為人地講緊你,出嚟社會做嘢要成熟 d ,唔好咁自卑,如果你真係認為 "我相信人努力過後總會有人睇到" 就應該唔會咁唔高興 。

另一個角度睇,如果 d 80 後識得實事求是,做嘢有 d 自信,思想水平高 d,又點會自封為 80 後,然後當其他人稱呼佢為 80 後就認為其他人覺得佢係 "係社會敗類" ??