登記成會員
搜索
查看: 5607|回復: 14

這陷阱,這陷阱,偏我遇上...

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

對各位大笪地中產來講,每個月4k的固定開支(其實我都唔知算唔算開支..)多嗎?
難得一身好本領..鄧鄧鄧!
都唔知你想講乜, 男人老狗直接 d 吧!
對於你嚟講,乜嘢叫"固定開支" 呢?

我嘅固定開支係日常交通費、食飯、電話上網費、水電煤等就係"固定開支" ,你係咪指呢樣?
都係果句,幾多錢算多算少都唔係問題所在,而係你願唔願比!
100蚊一個月我比,而家咁大舊唔想比都要比
對於你嚟講,乜嘢叫"固定開支" 呢?

我嘅固定開支係日常交通費、食飯、電話上網費、水電煤等就係"固定開支 ...
egg_studio 發表於 30-8-2010 11:50 PM

呢樣我覺得唔係必要,其他都算係固定開支..
回復 6# hongdonald

電話/上網費唔係你比咪唔係必要囉
你係個無家庭負擔的人嘛!

你真係唔吊唔鬆化,講緊用電話上網啊,個個月成400蚊電話費必唔必撚需啊
你又知電話費唔係我自己比?
一知半解一味靠估冇幸福啊老細!

評分

參與人數 1積分 -40 收起 理由
Homan -40 粗言

查看全部評分

牛唔飲水唔扲得牛頭低, 邊樣必要你自己分析, 否則人云亦云......

咁我覺得吊你夠係必要喔

的確.每日一吊是必需的
我都想我想睇個套戲快d上,以釋放下身既壓力
你真係唔吊唔鬆化,講緊用電話上網啊,個個月成400蚊電話費必唔必撚需啊
你又知電話費唔係我自己比?
一知半解 ...
hongdonald 發表於 31-8-2010 11:34 AM

哥仔… 我話緊「上網、電話」費,亦無話幾多錢…
點解今日咁好.無人扣我分既
原來係因為我寫咗句"電話上網費"搞到夜晚有 d 80後打嚟問長問短又唔敢講點解。

我解釋番,"電話上網費" 係指我本人嘅電話費 (Peoples $98/month) 及上網費 (PCCW $168/month)

而我上面亦有清楚指出呢 d 係 "我嘅固定開支" ,至於係咪 "必須開支",電話費及上網費都係,因為我公司需要利用電話及上網去運作 (注意:但我上面並未提及 "必須開支" )

至於粗口扣分,我之前已作出警告,屢勸屢罰屢犯,加上 post 12 擺明挑戰及挑釁,所以重扣 999 分。
又咁講… 今次我輸左… 我又加番佢40幾分啦!
都係果句,幾多錢算多算少都唔係問題所在,而係你願唔願比!
Homan 發表於 31-8-2010 12:49 AM

讚好 ~~