登記成會員
搜索
查看: 16385|回復: 12

經典日劇 - Love Generation Original Soundtrack

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

經典日劇有好多套,要數經典之一便是 Love Generation。

戀愛世紀,日本原名為「ラブ ジェネレーション」(Love Generation)。是一部日本電視劇,1997年10月13日至12月22日於富士電視台放送,共11集,由木村拓哉及松隆子主演。平均收視為30.8%,打破當時「月九劇」的最高收紀錄。2001年3月於台灣緯來日本臺首播。2001年於香港無綫電視播出。

當年我有幸從朋友處借到全輯 VCD,戀愛劇情好溫馨,配樂精彩,尤其主題曲十多年後記憶猶新,今日經過 CD 鋪見到有隻日本版 Soundtrack 便買下,回憶下溫馨的時光,問題係不能100%只因主題曲沒有 - 幸せな結末 - Love Generation,認真救命(有冇人知點解 Soundtrack 冇主題曲),灰哂 ~~

很多雜錦碟也有這隻歌的
版權問題,純音樂版版權多數係電視台既
回復 2# hongdonald

有係有, 不過唔同版本就"奶"野, 好似尋日去 H乜V 見到隻日劇精選, 裡面就係有 Long Vacation 隻主題曲 LALALA LOVE SONG, 正當比錢之際心血來潮播嚟聽下, 點知係純音樂鋼琴版, 完全冇哂歌曲既青春氣息, 慢條斯理逐粒音彈出嚟既鋼琴聲聽到我好煩躁, 差些少出拳樁個 Sales, 即刻用隻左手捉住隻右手同佢講唔好咁衝動行人
OT博扣分一提

木村既劇集中,本人最鐘意Good Luck,節奏明快同真實..
其次係HERO同長假
而近年木村既日劇的確好爛..
回復 3# hongdonald

係咪架?! 你隻 Long Vacation 又有 LALALA LOVE SONG (係日版定台灣版?), 近排搵呢隻 Soundtrack 只有台灣版先有主題曲, Long Vacation 同 Love Generation 一樣情況, 都加咗係第一首處

long vacation.jpg

love generation.jpg
回復 5# hongdonald

我想搵返 Long Vacation 同 Love Generation 既 DVD, 有冇計仔
我都係睇勁舊rmvb,好片就算係畫面質素較差,但內容仲係咁精彩!
知道邊度有得買請"單"聲, 呢 D 經典劇百看不厭
信和2樓.原本4仔無格仔既地方變左賣呢d日劇
係? 咁舊都有?! 今晚走返轉先......4仔無格仔,4仔無格仔,4仔無格仔
呢兩套日劇始終太經典,實有的
仲舊d都有,1991年既東京愛情故事
而小弟覺得比較好既愛在聖誕節同電車男都有~
我今晚放10點?你10點鬆人未?
到10點,巧危險!!!

又食糖水呀 電聯啦 ~~