登記成會員
搜索
查看: 5572|回復: 8

病毒問題已解決

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

病毒問題已解決,原因不在廣告 (所以 d 廣告有番了),係比人響 10 Aug 2010 響某 d template 入面加咗條 scripts,每次 load 一頁時自動開咗一個睇唔到嘅 frame (size =0),然後 load 入一個國內嘅 site (http://www.3322.org),不過呢個 site 應該係代罪羔羊,因為睇番個 site 資料,今年二月佢都發生過類似事件。

依家希望各會員做下面動作:
  • 清洗 browser cache
  • 改過新 password
  • 當 load 大笪地時,留意吓 status bar (一般響下方) 除大笪地 (www.photomarket.hk)、Advooe.com、google 外,有冇 d 奇奇怪怪嘅 website ,仲要 load 好耐都 load 唔入果種。

如果唔知點做,可以響 Firefox 每 load 完一頁,按 Command-I (PC : Ctrl-I) ,就會 load 以下呢頁 (圖一),然後按 Media (圖二),咁會顯示咗有乜嘢 load 過,呢個方法唔會顯示所有嘢, d malware 亦未必得,但不妨視為參考。

Screen shot 2010-08-11 at 10.49.00 PM.jpg

Screen shot 2010-08-11 at 10.49.16 PM.jpg

如有發現,請即上報 !!!!

我會繼續監察。
效率真快, 加分 ~
效率真快, 加分 ~

another problem when I brwose photomarket.hk .. pls check..

最先上報果個有冇獎?

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
Homan + 20 上報病毒肆虐情況~

查看全部評分

回復 5# alexphoto

有獎!
回復 6# Homan

多謝! 但我較愛現金獎
回復 7# alexphoto

你變咗喇
最高領導會一巴掌就有