登記成會員
搜索
查看: 5723|回復: 16

iPhone4登陸香港

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

(明報)2010年7月30日 星期五 08:45

蘋果公司最新推出的iPhone4行貨今日凌晨正式登陸香港。

有代理商搶先在0時0分開店發售,吸引大批「蘋果迷」在多間分店門外通宵排隊搶購。

在銅鑼灣一間分店門外,凌晨開始已有逾百人排隊。

雖然iPhone4被揭發天線設計導致接收有問題,但不少「蘋果迷」似乎並不在意,他們更看重外型設計。

「iPhone4的畫面質素超出我的想象,一代比一代好。」手裏已有一部iPhone 3的黃先生從店裏走出來時對記者說。黃先生輪候了近兩小時才買到iPhone4,他覺得物超所值。

由於購買iPhone4的人數眾多,代理商採取預先登記的方式輪候。有未能買得iPhone4的「蘋果迷」即場用一倍的價錢收購,但也無法打動其他「蘋果迷」割愛。

雖然香港是亞洲首批開售iPhone4的地區之一,但遊客要來香港搶購恐怕也不容易,因為iPhone4在香港的代理商為三間電訊商,它們目前都以捆綁式月費計劃銷售iPhone4。

根據這三間電訊商的月費計劃,客戶均需簽約24個月,最平只需月費138港元,可以三千多港元購買16GB版iPhone4,32GB版最平為四千多港元。而蘋果香港官方的iPhone4定價,分別是16GB售4988港元,32GB售5888港元,售價相對其他地區便宜。

上一代iPhone,香港是由一間電訊商獨家代理,但這個格局由iPhone4打破,電訊商也爆發搶客大戰。為了迎接iPhone4登陸香港,電訊商都各自舉辦不同的派對造勢。而首次代理iPhone的香港移動通訊更破天荒地在凌晨開售。

香港移動通訊透露,過去兩周預訂iPhone4的客戶非常熱烈,首批抵港的貨已被搶購一空,但不肯透露具體數字。
iPhone4今年6月底已在美國、法國、德國、英國和日本五個國家率先上市,銷售情況同樣未受「天線門」所影響。

(中新社)
黃先生, 係時候講下野
有未能買得iPhone4的「蘋果迷」即場用一倍的價錢收購,但也無法打動其他「蘋果迷」割愛。

Apple Marketing做到太好了,呢d叫唔叫死忠定係$多冇刻洗....
there is someone at epc selling iphone4 @9300
有人出一倍價都唔放, 正敗家!

Apple Marketing 好識做勢, 賣電子產品賣到好似賣樓咁要排隊, 不過睇清楚比一倍價都唔放, 用家定演員, 你知我知吧
有人出$9,000.-問我賣唔賣,我話$9,000.-太肉酸,所以唔賣!
Apple HK store has iPhone4 now, go get it!
黃先生回應:

大笪地網友:

我其實係 Marketing 嘅員工,我排完銅鑼灣就過海排旺角造大個勢。但我有留意貴論壇有另一位黃先生不停建議從 Apple Store 出機。我十分不同意,由於我地公司提供十分優惠嘅出機價,配合我地完善快速嘅網絡,我睇唔出有乜理由要響 Apple Store 出機。

希望大家比面響我地公司出機。謝謝。

未見過高解像力屏幕的黃先生上
haha!, a lot of Mr. Wong!
陳李張黃何, 話哂都係大姓, 多都唔出奇
係唔係未有白色?
回覆 11# Homan

你有冇錢
係唔係未有白色?
Homan 發表於 31-7-2010 12:30 AM

係, 未有白色
係唔係未有白色?
Homan 發表於 31-7-2010 12:30 AM

白色低褲著幾多次會變黃, 你答我 !! 答我呀 ... !!
白色低褲著幾多次會變黃, 你答我 !! 答我呀 ... !!
wongfai 發表於 31-7-2010 01:40 AM

你條賓周有問題姐
回主題:
我都等緊白色,APPLE野唔買白色有點兒..
等到白色有,新一代又出
咪係!