登記成會員
搜索
查看: 6369|回復: 8

沙田百瀧食評

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

響新城市廣場嘅百瀧,我成日經過,不過每次都人頭湧湧。

有日終於見門口冇人,入內一試。

百瀧做得好雜,有扒、薄餅、刺身、日式鍋飯、意大利飯、意粉等。感覺上好似西餐廳,但又加咗少少日式嘅元素,例如日式蒸餾咖啡、日式奶茶等。結果外表就幾 “西化”,不過內裡就 100% “新派港式”。

我叫咗個雜錦剌身飯,上枱時完全唔雜錦,只有三文魚、油甘魚、海膽魷魚。香港有好多地方做嘅 “雜錦剌身飯” / “雜錦魚生飯” 真係好 “雜錦” ,百瀧呢個外觀上就唔合格。三文魚 ok -- 響香港食三文魚有個特色,就係無論你比幾多錢,就算去 X 車屋,你都食唔到好嘢,但又唔會食到差嘢。而且魚生飯一般一定要有三文魚。以前響旺角有間日式料理 (不是日本料理) 有供應冇三文魚嘅魚生飯,可惜執咗笠,真係天妒天才。油甘魚唔油,不過新鮮。一個 $110 嘅魚生飯,仲要響大商場,我體諒到冇可能比到稍為上等嘅油甘魚,只要新鮮就收貨。

我唔鍾意三文魚剌身,但煙咗就好食。不過煙三文魚薄餅就比較淡口,如果唔知,會以為係雞肉 pizza。

沙律有兩份:燒牛肉沙律就十分好食;帶子沙律都不錯,不過就細粒咗 d 。

餐飲凍日式奶茶。西餐廳格局,糖漿分開上。一睇杯奶茶,彷彿有 d 透明?未飲就見到好稀,加晒全部糖漿,飲落都係好稀,似以前 d 茶餐廳 d 凍奶水。

總括呢講,價錢唔算貴,食物走新派高級路線,但內涵欠奉。二百零三百蚊埋單唔會後悔,但食完冇衝動下次再去。
聽完你講,無乜衝動…
大家有無邊日閒日下午lunch有時間?
一齊去紅磡食日本爐端燒放題… 不過幾貴,三舊水一位啵~

係唔係酒店個間ROBATAYAKI?
300落唔到樓,一位$310再加一
我食過,佢個抽風做得好好,出到來一D 油煙味都冇
食物多選擇,好FRESH,師父燒好D野食會用長木條拎比你,不過個次食完生"飛滋"
三舊水一位都幾平吓,不過對日式燒冇乜興趣,下次有機會去試巴西燒烤,我試過三、四次,可以推介比你地。

不過幾個月前食過間千二蚊一位嘅 XX 燒,食緊果陣已經 X 晒 X,食完總結就係 XX (XX 係粗口),有興趣我可以出 post (但冇影相)
EGG_STUDIO兄果然有米,3xx都話幾平下,tst 某類似既放題燒魂就平好多,百幾蚊,小弟未試過不過風評麻麻。
不過你食開既價錢個range好闊.上至千幾蚊話唔好食,下至唔使一百既巴西燒烤話正~
巴西燒烤唔係話唔好食既,不過都係塞飽你個d野食law..
回覆 5# hongdonald

咁又唔係淨係睇價錢嘅~
有時十幾蚊個車仔麵都可以KO過百蚊的意大利粉…
anyway啦,小弟好久好久以前去過尖咀巴西燒烤,又唔覺有乜好食啵。

btw, eggstudio兄的文章最近好多中文別字啵…
有時價錢同質素唔可以掛鈎,香港有好多又平有靚嘅地方,如果下都諗住貴 d 先好食 d ,咁會 miss 咗好多好嘢。

我講果個巴西燒烤唔係 "唔使一百" (??),你係咪指 TST Brazil XXXXX ?? 連 "時薪 $70 網站" 都話唔掂的話應該都好大鑊 ...... 邊度有 ok 嘅百零蚊巴西燒烤介紹下?? (我講緊果間隻係有個 waitress 逐件幫你燒,你揸住 2 個牌仔果種,價錢就唔止百零蚊)

十幾蚊個車仔麵都可以KO過百蚊的意大利粉
<-- 呢個同意,粉麵嘅嘢,點都係中國人整得好 d
原本想試下.e家都唔使啦
回復 8# 19690502

市面大把選擇,如果有會友試過唔好食,POST出來比大家做個參考呀...