登記成會員
搜索
查看: 4886|回復: 12

新丁小試

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

死亡x

死亡x

天清氣朗

天清氣朗

蜂

綠林好"看"

綠林好"看"

唔知點解映d淺色花好容易映出來不對色, 會淺左色, 點解呢, 有問師兄可以解答下呢~~ thx a lot~~

評分

參與人數 2積分 +4 收起 理由
c_Foo + 2 好相, 努力分享!
egg_studio + 2 支持出相

查看全部評分

回覆 1# law

D花淺色,而背景係深色,但因為背景的葉佔畫面中央的大部份,所以令相機測光以為唔夠光,令相片D花爆左。
簡單方法三個,一係用點測光(make sure個點係對住個花做AE Lock);一係就自己手動減大約2/3級曝光;最後一個方法係用AE Bracket一次過影三張博有張中。

觀察力好好, 依家後制咁簡單, 就將爆光位捽返暗便可(最好影 RAW 同唔可爆過級半).
哦~~等我下次試下先~~
我個人唔like後期加工, 因為硬係唔似映相(雖然知道會令d相好d)好似做假咁.........個人感覺而已~~
後制加工做得自然更加難得, 數碼攝影前期同後制可一手包辦, 好好善用, 相片更上一層樓.
亞law好野...有新野睇...幾時一齊去影?
我呢d新仔點同你地d大哥比呀~~ 我連鏡頭都冇多個
要試多d先可以出下街~~
影相講意念, 唔使比鏡頭, 輕鬆享受吧
影相講意念, 唔使比鏡頭, 輕鬆享受吧
c_Foo 發表於 20-7-2010 11:39 PM

係呀...影女...
都好喎~~
你又唔入去我新post個d女相睇下....
有咩~~我冇留意忝~~睇下先~~
回覆 12# law

你set左權限,新人睇不到