登記成會員
搜索
查看: 4625|回復: 8

9成解碼高清電視畫質欠佳

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大家用緊機頂盒 or iDTV? 我用緊 Ei8ht HK2008, update firmware 後大致冇乜問題。大家分享吓用緊嘅機頂盒 or iDTV。

轉載自 Yahoo 新聞 15-7-2010

消委會測試20款32吋內置解碼器高清電視機,發現其中18款畫質表現欠佳,播放動作畫面不流暢。

消委會發現,如以5分為滿分,18個樣本的畫質得分只有2分或以下。至於音質方面,過半數樣本因為纖體機身內置小型喇叭,以致音質欠佳,相對舊式顯像管電視,水準倒退。

消委會表示,電視售價昂貴,不一定有良好的畫質及音質,消費者需小心選擇。
Is LG 32LE5500 tested also...?
我屋企有兩個組合:

(1) LG 34" 唔記得乜 model 內置解碼器電視
(2) Sharp 34" 冇內置解碼器電視 + Ei8ht HD2008

同一條天線 + 放大器,(2) 的解像度及畫面質素明顯比 (1) 高

不過我其實仲有第三組合,係 Ei8ht HD2008 + 50" 東芝背投射電視。雖然解像度及對比不及(1)(2) LCD 電視,不過影像質素最靚 (不是數字上的高,而係視覺上的靚)
我屋企有兩個組合:

(1) LG 34" 唔記得乜 model 內置解碼器電視
(2) Sharp 34" 冇內置解碼器電視 + Ei8ht  ...
egg_studio 發表於 8-12-2010 09:36 PM

咁奇怪 ?? 背投會靚 D ?
背投有戲院嘅感覺~~蹤平平地2手買部玩吓你就明
高清背投,wongfai 諗緊喇
高清背投,wongfai 諗緊喇
c_Foo 發表於 9-12-2010 11:19 AM

背投係舊東西, 要玩就考慮玩 3D投影機....
點只50"咁簡單 ~
回復 7# wongfai

入手即 Call 小弟, 留返個皇帝位比我
回復  wongfai

入手即 Call 小弟, 留返個皇帝位比我
c_Foo 發表於 10-12-2010 09:53 AM

考慮緊用咩野籍口運送回家中 ?? 聖誕抽獎 ?? 朋友搬屋唔要 ???