登記成會員
搜索
查看: 4675|回復: 2

最低工資笑話一則

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我唔支持最低工資,因為此舉會推高失業率,特別係低下階層及低學歷、低技術工人。

明報今日轉載深圳當代社會觀察研究所所長劉開明一則見解:

節錄自明報 14-7-2010

深圳當代社會觀察研究所所長劉開明博士表示,目前中國的最低工資水準在全球排150名,但中國目前的經濟地位在全世界可以排在80多位,要達到與經濟地位相符的最低工資最少要翻一番。即目前深圳的最低工資是1100元,翻一番應是2200元才算恰當。

「企業稱每年的純利潤不足3%是不合常理的。」他表示如果不投資,把錢存銀行,收益亦超過3%,如果購買國債、基金,則收益更多。如果少於這些,那還不如不投資。根據他們的調查,內地的企業總體都賺錢,而且企業愈小愈好賺錢。劉開明指不賺錢的企業有兩種,一種是用來「洗錢」,另一種是企業主有更賺錢的項目,但要有現金流,而工廠正好提供了這種渠道,比如房地產,回報要一到兩年,而工廠則僅需要幾個月。

對於香港設立最低工資,他表示,香港以服務業為主,如果工人的收入增加了,「大家有錢了,那麼消費亦會提高,企業的生意亦會增多。」

我睇完覺得只係笑話,觀點係

1) "不投資,把錢存銀行,收益亦超過3%" -- 呢位學者可能冇諗過 "錢從何來" 呢個問題 (香港 F3 econ 已經有教) 。假如大部分企業都將資金存響銀行,而不投資響生產線上,銀行有何能力比到 3 厘?基金經理又投資響乜嘢地方上?

2) "企業主有更賺錢的項目,但要有現金流,而工廠正好提供了這種渠道" -- 即然企業係吸納現金流地方,最低工資不正提高吸納現金的成本嗎?

3) "大家有錢了,那麼消費亦會提高,企業的生意亦會增多" -- 首要考慮係企業會唔會響利潤降低 + 經營成本不變下,願意付出更多工資?假如會,只有員工有錢了,老闆及公司股東 (似乎呢位的學者忘記咗香港有好多上市公司,上市公司要對股東負責) 實際上收入減少。假如唔會,企業為維持利潤不變下,只好炒部分員工,或將成本推給消費者。因此,為無論是與否,"大家都不會有錢了"。

大家對呢位學者見解有乜意見?
我睇完呢位「學者」的文章,我只覺得佢用的例子、推論十分牽強,當中有些更有可以用「胡扯」來形容…
就第一段隨手一例:「最低工資水準在全球排150名,但中國目前的經濟地位在全世界可以排在80多位,要達到與經濟地位相符的最低工資最少要翻一番。」
經濟地位和最低工資水準有一定的掛勾嘛?
(吹水)那國際足協排名又和球員的薪金有直接關係?
明報越嚟越蘋果化......一年前我唔估到呢 d 文章會響明報登出嚟。

呢位就係劉開明學者

我睇過關於佢 (唔肯定係咪佢個 blog)嘅 website,呢條友 d 思維好似紅衛兵,可能佢個 degree 響文革時讀番嚟。

http://searchme.blogsite.org/st/%E4%BA%BA%E7%89%A9/0376/%E5%8A%89%E9%96%8B%E6%98%8E.shtml