登記成會員
搜索
查看: 6325|回復: 20

sony既dslr

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

請問哩度有幾多位ching用sony既dslr架?
應該冇, 如果你係就......恭喜哂 !!!
係....噤咪好....物以旱為貴.
我9年前用SONY的 F﹣505V架~ 都係半個SONY人…
咁都得?!
我9年前用SONY的 F﹣505V架~ 都係半個SONY人…
Homan 發表於 8-7-2010 05:23 PM

Sony都幾好玩架.
不過我會用Minolta鏡.
最麻煩係閃光燈姐.
Minolta 我都有用過… form 1-2有部 Minolta 7000
燒菲林感覺好唔好呢....不過依家玩dslr唔洗等哂感覺好即時.
係啦..ching你睇平時影d咩多呢.
我用緊 Sony 傻瓜機,計埋我啦。

我當年玩過 Minolta 9000,你仲有冇 d 咭剩番?我得張 catalog 響度。
我用緊 Sony 傻瓜機,計埋我啦。

我當年玩過 Minolta 9000,你仲有冇 d 咭剩番?我得張 catalog 響度。 ...
egg_studio 發表於 8-7-2010 05:46 PM

Minolta係好好好正架...佢個部D7D都依家二手仲值二千幾.
Minolta d 科技以現今水平都係一流。當時 8000i or 9000i 個 AF 可以計算物體,例如車,響"隋"圓形嘅運動軌跡,極速 160km/h,依家嘅機所謂 AI AF pr servo AF 都做唔到。

不過最搞笑就係要好似數碼暴龍咁入咭。(同我部 EOS-10 一樣要用 Barcode 機咁好玩)
Minolta d 科技以現今水平都係一流。當時 8000i or 9000i 個 AF 可以計算物體,例如車,響"隋"圓形嘅運動軌 ...
egg_studio 發表於 8-7-2010 06:01 PM

不過可惜被sony收購左....
回覆 8# devilzero

我小五、六左右拿老豆架 Fujica ST-501 拆開睇~ 到FORM2 入左某師兄的Minolta 7000,當年係第一部AF/MF機呀好似。
之後就要數到大學畢業後了~
先入F505玩,後來Canon出300D就入手了…

主要影風景,尤其係山水天空果D~
影自己個女多囉
回覆  devilzero

我小五、六左右拿老豆架 Fujica ST-501 拆開睇~ 到FORM2 入左某師兄的Minolta 7000,當 ...
Homan 發表於 8-7-2010 06:27 PM

小五、六左右拿老豆架 Fujica ST-501 拆開-----之後點整番部野??
回覆 15# devilzero

果時果部機都係掉埋一邊無用架啦
所以我無比人打鑊金囉~
我亞爸以前部yashica唔俾我搞....不過依家就屬於我架啦...我比部單反佢去用...佢就話唔識用...
咦… yashica? 係唔係用M42鏡?
咦… yashica? 係唔係用M42鏡?
Yashica 喎,影張上嚟分享下~~