登記成會員
搜索
查看: 36600|回復: 20

開箱文 - Luxman 505u

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

夢寐以求的 Luxman 505u 終於得手, 呢部兩聲道擴音機比起之前部實在好太多, 高中低音清澈分析度高, 之前聽管弦樂太平板所有樂器分不開, 而家部 Luxman 定位好, 淡淡定定演繹一首歌, 聽落十分享受......

Luxman Made in Japan.

紙盒三個(陣間你就知).

LUXMAN L-505u

Manual 及機身(一部機用三個大紙盒).

Integrated Amplifier.

搖控一只.

機底散熱位.

機身背面, 日本貨真好心思, 每粒制都有保護蓋, 機身蓋有 5mm 厚, 足料.

平衡輸入.

一套日本音響.

性感的藍色雙面跳針.

睇咗呢部 Luxman L-505u 一段時間, 中途網上資料搜集都得到一致好評, 一次機會下係旺角試機, 試咗頂級 509u 及 590II, 鐘意一定係數 509u , 推到對三角牌喇叭頭頭是道, 不過價錢四萬幾, 去到四五萬水位我會試多幾隻牌子, 到試咗 505u 論價錢又啱聽便收貨, 不過最後係時代買因為價錢平d, 問過即訂有貨便即跌錢.

* 係度要多謝旺角友誠 11/F 輝X影音試 Luxman, 服務好好, 顧客至上.

評分

參與人數 1積分 +2 收起 理由
egg_studio + 2 支持放毒

查看全部評分

509u 就四萬幾,咁呢部505u呢?四千幾得唔得?
如果四千幾真係幫我留十部喔
it is for headphone or speaker
Headphone 同喇叭都可以, 相既左下角就係插住 Headphone 影
wor, it is not cheap,nearly 15k-17k
音響冇捷徑, 唔同影相, DC有主題有創意有靚相, 音響有咁既價先比到你, 仲要自己配合先有效果, 往往要交好多學費, 亦都係好玩之處, 至於呢部 Luxman L-505u 入手$17,000, 比起之前部 $5,000 NAD, 分析力, 音場已全面提升, 只要錄音好(終於感受到 SACD 的分別), 用 Headphone 無論聽 Pop, Jazz, Metal, 就算平時好少聽的交響樂亦能完全享受, 嚟緊我會出文用呢 set 推喇叭既分享, 目的只有一個 >>> 毒害老友, 亦歡迎到我家家訪交流音響之樂
book個位先… 我要聽Gymnopedie No. 1
回覆 8# Homan

Book Gymnopedie No.1 睇嚟呢排狀態緊張 d 喎
咁不如 Brahms 的Hungarian Dance No. 5 啦…
輕快又耳熟能詳~ 自小就鐘意~~

當年盧照強老師都有介紹…

你又有咩classical介紹下?
Hi, Is the 505U and Marantz CD player a good match??
Is it SA15S2??
Thks.
小弟正是 Luxman 505u + Marantz SA15S2, 505的清爽好力水 + SA15S2柔和吸引的中頻人聲, 暫時覺得唔錯, 最緊要價錢可以接受.
hello everybody,I am using a Quad 12L2,do you think how it work with Luxman 505u?
i want to buy it soon,and any suggest inte Amp for me my budget around 20k.Thanks.
回復 13# tommyt3

兩萬內合拼機我只係試過Marantz PM11S2,Luxman 505u,對其他品牌e.g. Accuphase,麥景圖低階型號冇信心,尤其麥景圖強項係隻穩壓牛,低階的就掩咗,冇哂韻味,最後選擇 Luxman 清爽好力,而且有迷人的雙跳針錶板,另外個人會考慮埋二手價,將來升級冇咁傷,如果唔考慮二手價可以聽下法國品牌 Atoll,用來推 Elac 喇叭頭頭是道,都係屬於清爽好力型,tommyt3 師兄幾時出去試機一齊,大家研究研究。
Thanks for your reply,I hope i can bring it to my home soon!it is very nice design as you say.
looking for your new report and any any as well.Thank you very much.
回復 15# tommyt3

如果鎖定目標,記得去時代走返轉!
Today ,I went to Time Square to bought a 505u,but when I on the way to home,I really want to change my mind to upgrade to sq 38u,you know this really good look and attractive one.
how come....?
回復 17# tommyt3

Luxman SQ38u 膽機約三萬,呢個價位有幾多選擇,我都睇緊膽機,不過我就有限Budget,重點大陸膽機,買膽機要視乎多聽咩類型再作出選擇,個人喜愛膽机出人聲,如果要弦樂選膽亦不同,膽机品牌可睇大陸Melody,外國的Cary,Manley,價錢充裕可睇Jadis,麥景圖......

如方向已轉膽機,諗下轉喇叭,Harbeth + Melody 擺位易分分鐘有驚喜。

試膽機可以 call 埋我,物色膽机中,可 p.m. 聯絡

hmm...ok...thanks for your advise...if I want to change to another amp,we can go somewhere for a look..Thanks..
hello , do you think 505u can drive well Harbeth C7?and how about the bass effect of it?thanks.