登記成會員
搜索
查看: 10519|回復: 21

07/01有冇興趣踩山

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

威哥召集!時間及地點明天通知,但都係大帽山。
可惜,我同 Willy 都唔響香港。

不過由 4/7 - 2/8 我幾乎日日都得閒,假如有"風景"團及大陸團記得預埋我~~

記得記低條 "風景" 路線,我遲 d 去睇風景。
Where are you go ? Probably it will be the last time of me this year !
Last time to you doesn't mean last time to me....

我去北越跑馬拉松,請睇番 http://www.photomarket.hk/redire ... o=lastpost#lastpost
湊仔好幾個月都唔得閒!恭喜恭喜
湊仔...at least 2 years 唔得閒!
仲要養大佢,2 歲就排幼稚園、5 歲就排小學、11 歲選中學、供書簿費、面試班、補習費、遊學團... ,如果佢生性,佢大學畢業你就甩得身,一下唔好彩仲要幫佢比首期買樓,所以你應該最快 2028 年先出到嚟。
睇天氣報告話聽日熱到爆, 我較想去行澗浸下水! 或者有冇單車路線會途經山澗呢?
回覆 7# egg_studio

比首期買樓, 打既係父母, 種下因得正果
well..物價係咁升,睇來4m一個已經唔update..
前排聽jane兄講,家下d 幼稚園比小弟讀個陣又加唔少,小弟當時大約600全包(學費/茶點費/校服/生日會等),家陣原來要5~6倍先埋到單..
到小學,升官小仲話節省唔少,假如係私校/名校,學費貴一回事,個個家長都報d 咩q 興趣班,補習班,希望自己仔女力爭上遊既情況下你又報,一個又三四千..
中學,雖然冇左ce,不過仲有個334一take過既試,相信家長都係要定期交教仔費比d天王,個度又唔少$
有幸升到大學,借關燶又怕仔女第日還到破產,唔借又到自己破產($4xxx/month),仲未計生活費/車費/reference book,生性既仔女識去打pt 幫補下,唔生性既大花筒下下買macbook,iphone,LV.
所以..4m 真係唔多夠..

睇住果 4m 唔腳軟都手震, 攪到做愛都唔 Release, 下下驚出事, 事情可唔可以第二個方向諗, 資信發達名牌效應攪到個仔女讀唔到名校就只有死路一條, 魚翅豆腐都係一餐, 可以放工假期時親子點知帶咗去興趣班, 為既係滿足家長的興趣個仔流住眼淚硬要上, 我冇錢但我喜歡小朋友, 同佢地一齊時其實大家都一齊學習, 發掘長處係我對子女的目標, 讀到書固然好, 讀唔到都要清楚自己強項加以提升, 正所謂行行出狀元我相信, 更相信人係艱苦中成長.

Anyway,我相信cfoo你係好鐘意小朋友,不過基本開支點都要洗,可能我自己性格問題,對小朋友冇咩好感,乖個陣騎騎笑都幾好玩,一諗到佢半夜三更會嘈到折天,肚子餓,屎尿屁一齊來就怕怕.
假如父母容許既話,我其實唔係太想有小朋友
而自己係30歲前都會結婚同有小朋友住,原因有二
1.自己未有穩定既經濟能力,定另一半/仔女都係唔負責任(先唔講咩富貴養仔plan,基本開支都已經夠大)
2.自己未玩夠,想係後生個陣玩多d,去行山,去踩車,去旅行,去滾女!假如有家室,相信以上呢幾點都好難做到,玩玩下又要交人..

"三十而立"
好句!
(以上言論只係個人觀點,唔係針對呢個forum上某一部份人)
回覆 13# hongdonald

咁你係呢幾年姦淫老掠做盡去吧
呢度究竟討論明天踩車還是"我的下半生"?
明天下午有要事… 大家玩得開心D… 據我所知亦係Garfield兄的小Caleb出世前最後一次踩車~~
今日好好天,但係又好X熱… 大家有無去飛bike?
尋晚飛完喇, 今晚睇世界盃大戰 "巴西 vs 荷蘭"
Damn,I want to make a ride tonight.Seems all asshole will stay at home and watch world cup matches.
Lonely,I am Mr.Lonely,I have no body for my own..
回覆 19# hongdonald

有波唔睇非君子