登記成會員
搜索
查看: 11468|回復: 32

CANNON相機... 好似壞壞地~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呀~~ 我部SECOND HAND既450D 好似有D問題~~
昨天影影下時... 個FOCUS成曰都對唔到
按左半下.. 無論AUTO OR MANUAL都唔得~~
可以點?
試吓用 Custom Function (CF) 將快門掣改去另一個掣,咁可以試到係咪個快門掣壞咗。 (但我唔肯定 450D 有冇呢個 CF)
try to reset all setting
有冇保養, 如果有就上去 CS 一轉, 冇都要去一轉放低幾舊檢查費.
港女小姐好似唔係快門壞~ 可能係支鏡的AF壞or部機推AF的控制有問題

>>按左半下.. 無論AUTO OR MANUAL都唔得~~
全按呢?影唔影到相?
如果係鏡頭 AF 掣壞, MANUAL 操作一樣用到.

>>> 按左半下.. 無論AUTO OR MANUAL都唔得~~ (點唔得? FOCUS 唔得, 影唔得), 巨體少少型容才能解決, 有可能鏡頭本身, 有可能接點本身, 有可能機身本身, 亦有可能操作(人)本身
>>巨體少少型容

個「體」要幾「巨」先得先?
按左半下冇反影對唔到焦...
影到... 全部都OUT FOCUS囉~~
我覺得係AF有問題~~
但用MF... 都唔係好順~
我搵唔到450D有CF呢個FUNCTION呀~~
我部機係SECOND HAND... 真係要搵下仲有冇得保養~~
應該係... 在AF MODE 按左半下... 冇反應~~ 影唔到~
用MF MODE 影到~~
回覆 9# 港女234

咁九成即係支鏡有問題,唔係機身…
有無多支鏡?

你部機有無單? 睇購買日子就知有無保~
支鏡同機係分開呀.............
冇單呀~~~
KIT鏡, 都係二手............
我用左半年... 以500大元換回來~
好大機會壞摩打,或者清潔下鏡頭接點,有第二支鏡試下就更加清楚問題所在。

支 kit 鏡設計就唔係手動鏡用,想當年用支 kit 鏡都唔知有得手動,前面個鬼鼠環衰得佢......恭喜你,係時候換鏡喇
保養問題你可以打去 CS 問問,講低機身 Serial No. 相信會有答案。
CANNON相機..??..翻版貨..壞壞地係正常
不過$500 支鏡值唔值用$1﹣200去check,甚至用4﹣500去整就要考慮清楚…
或者我地借機加支鏡你試試係唔係真係壞先?
感謝大家既答案~~~
我壞左都唔整啦~~
用唔到AF, 用MF啦!!!!!!!
最多慢D~~!!!!

係... 等買新鏡好過整~~!!!
有方法大概知壞邊部份,用MF對焦,如有紅點加聲音顯示準焦,即好大機會鏡頭摩打壞,相反,鏡頭接點部份好大機會有事。
回覆 18# c_Foo

我剛試了....
用MF對焦..........
有綠點加聲~~~
咁應該係前者~~
回覆 16# Homan

都好喎~~
如果你地方便借支鏡俾我就好了~~~

如果大家有二手CANON鏡唔用~
第一時間通知我呀~