登記成會員
搜索
查看: 10868|回復: 18

開箱文 - Sennheiser HD25-II

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

用咗一年 iem (in ear monitor) - earphone, iem 比到的隔音的確利害, 連行走的腳步聲都聽到(聽診效應), 我對 UE 10PRO 聲音滿意, 不過其入耳式設計實在有耳朵被姦的感覺, 認真難受, 偶然間係 HMV 發現到一對外型細小的耳筒很是吸引, 便開始網上搵資料, 發現好評如潮, 是外出聽歌的恩物, 型號為 Sennheiser HD25-II.

HP 紙盒包裝

HD25-II

Studio Monitoring

錦藝兩年保養

MADE IN IRELAND

70 Ohm

HD25-II 全體

附送之皮 Earpad 及 3.5>6.3 插頭

又一好玩之處 > 可換線

兩天試後感 : 相比我對 10PRO 低音更有質感, 10PRO 低音彈 HD25 低音實在, 而 IEM 係將高中低三頻放大故比較搶耳, HP 雖然冇咁細緻但整體平衡舒服, 立體感更佳, 明顯先天因素 HP 比 IEM 高一班, 亦可以講接受到 HP 係返唔到轉頭, 不過一定要音源夠力推, 10PRO 約 32 Ohm, 而 HD-25 係 70 Ohm, 玩得 HP 下一步耳擴走唔甩.

評分

參與人數 1積分 +2 收起 理由
egg_studio + 2 支持放毒

查看全部評分

圖片上傳有問題嗎?有就 report 等我 check 吓,因為新 setting 要試清楚。
今次我冇將 D 相 resize 成 800X533 (係200KB內), 依家 d 相每張約 300KB, 照正常 upload, 跟住彈出 "點擊圖片插入到帖子內容中" (但冇圖片) 以往是有的.
現在試多次..... (因為我早前 set 咗 2M,現改番做 1 MB)
要用返以往方式才能 upload 相片, 即是每張相 set 800 x 533 (<200KB), 才能成功上載.
呢D文章… 真係多看無益… $$$$
Adidas x Sennheiser HD25-1 II  毒死你地

adidas 01.jpg

adidas 02.jpg
有關 upload 相的問題我會繼續研究,因為我試過不同 size (image size 及 file size) 組合,發現 "可能" 係 image size 問題,總之過咗 3000 pixel 就會有問題。例如我試過兩張都係 1.3M 嘅相,一張係 3552 x 2416, 另一張係 2053x2693 ,結果係 2053x2693 可以 upload。我試過不同的 file size, 總之過 3000 就有問題。

請大家幫手試吓 -- 搵 2 張分別係 2xxx x 2xxx 及 3xxx x 2xxx (or 3xxx x 3xxx ) 低於 2MB, 試吓係咪 3000 以上果 d upload 唔到?

不過 upload 問題只限於積分 1600 以上會員先影響到,其他會員 upload 相都係照舊。

隻 Adidas 幾多錢?

我之前有對 in-ear,對 Sennheiser 的印象係好聲,但質料比較差。
咁肯定係,尋晚將 4xxx x 3xxx 既相 upload 唔到,之後改為 800 x 533 就得。
我乜都睇唔到...
可否提供價錢作孝慮?
冇記錯公價 HD25 係 $2580,Adidas 特別版 $2850。

HD25 街價 $21xx。

試音可以去 HMV,想 Detail d 就帶 MP3 / CD 上亦軒或金聲試。
補充一點, HD25-II 線長 2 米, 用落好長唔方便, 而 HD25-1 II 線長網上有人講係 1.5 米, 買時自行度度便是.

另外有一點, 唔好見到 HD25 SP 賣仟三蚊就以為好筍執到平貨, 唔係果個級數, 不過自己耳仔收貨吧
線長2米… 係唔係主要比人在家中用,唔係帶出街用呢~
回覆 14# Homan

點用係個人喜好, 可換線可摩線, 種種方法都可, 不過講返呢對耳筒原先設計係專業級DJ耳筒, 呢對兩仟蚊耳筒完全擊倒三仟蚊耳機(冇計先天不足), 不過想完全發揮耳筒的性能, 一隻耳擴不可少, 我試過用落 MacBook 有冇耳擴分別好少, 即係話家用音響夠力推.
seems hd25-1-2 have better comment
的確線短D出街方便D, 但係屋企用2米唔太夠, 咁就睇多用途定只係外出用.
hi, 你好, 我都剛剛o係金聲買左hd25 ii, 店員話已經冇出hd25-1 ii, 而家全部都係hd25 ii, 咁我都照買左, 但係條線成2m長, 真係好唔方便, 所以想問下知唔知邊到有1.5m長o既線賣? 或者知唔知點樣可以將條原裝線改短? 順帶一問, 我而家係用S9直推hd25 ii, 其實如果加埋xxs係迷會堤升好多? 但係S9冇 line out, 用amp會唔會浪費呢? thanks~~~

見出面原裝線係2米,另外 d 升級線冇留意,另外手工好當然可以改短。

S9 接 HD25 如果想加 XXS 耳擴,可以出嚟研究試試,即刻用我部 iPod 試下 3.5 插與 lineout 分別,或者上金聲/亦軒試下其他更高級型號。