登記成會員
搜索
查看: 4076|回復: 6

又貼唔到相?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

egg_studio兄係唔係又搞緊D setting?
上載後又出現「本帖還沒有圖片附件, 點擊這裡上傳」
好… 我又試多次!
有關 upload 相的問題我會繼續研究,因為我試過不同 size (image size 及 file size) 組合,發現 "可能" 係 image size 問題,總之過咗 3000 pixel 就會有問題。例如我試過兩張都係 1.3M 嘅相,一張係 3552 x 2416, 另一張係 2053x2693 ,結果係 2053x2693 可以 upload。我試過不同的 file size, 總之過 3000 就有問題。

請大家幫手試吓 -- 搵 2 張分別係 2xxx x 2xxx 及 3xxx x 2xxx (or 3xxx x 3xxx ) 低於 2MB, 試吓係咪 3000 以上果 d upload 唔到?

不過 upload 問題只限於積分 1600 以上會員先影響到,其他會員 upload 相都係照舊。
test

Original image size : 3200 x 3200, 156KB
size 2592 × 3888 (1.9mb)

Sor B 05.jpg
Sor B 05.gif

.gif 1141x1711 (1.3mb)
Sor B 05.gif
最後個 gif file 原本 1.3Mb, resize 後都有 1.14 MB, 似乎要特別限制 gif file 嘅上限......

不過大部分人應該用 jpg 多,所以 gif 嘅影響應該較少。

另外我 set 咗 txt, rft, doc, docx, xls, pdf 等非 graphic file 嘅上限為 100 KB or 256KB (pdf)

等試多幾日,如果冇問題就開新 "2M upload + resize 相" 功能比其他會員,希望多 d 人出有相 post。 (因為 jpg 相 upload + resize 完一般都係得 1xx KB, 對 server 唔構成太大壓力)