登記成會員
搜索
查看: 5192|回復: 10

尋晚青公所見

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋晚同R7踩青公, 荃灣入屯門, 到沙倉前大直路約六人RB從後而上(確實好快), 小弟跟一小段, 平路達50km/h, 有氣既拍跳真係好爽, 完全感受到RB速度惑, 期間一段小插曲, 右邊有私家車響按, 其中一架RB出右線擋車去路, 明顯戲弄
我都係昨晚個句,踩得幾快都好,唔注意交通安全遲早奶野!
不過昨晚60km/h既快感的確好爽
我地仲須要多加練習, 控制節奏好緊要, 否則好快爆
仲諗緊幫唔幫親歐陽老怪買pedal+鞋!
有錢都唔好比佢使啦, 更何況使唔使買到 SIDI, 我對 SHIMANO CARBON 底有扣已經非常夠用, 不過點講你都唔入耳架喇, 名牌主義人
R7仲有RIM要買,記得留下你對舊RIM來大笪地$1起BID!
期間一段小插曲, 右邊有私家車響按, 其中一架RB出右線擋車去路, 明顯戲弄
c_Foo 發表於 27-5-2010 11:39 AM

呢 d 明顯玩嘢,我係揸車果個一定立刻報警。
其實單車可以使用全條link,不過要在沒有影嚮交通情況下。若架車人仕即時向交通警員投拆,大部在這情況下, 單車者永遠都是不利,警員可作口頭警告,有第三者証人時更可能作出撿控 - 抄人牌。雖然話可以用全條link,但為保安全,都係靠左行為先.
但根據道路使用者守則,單車除右轉外,必須靠左,而且不可以平排 (必須單行 -- 距路邊約半米 ) ,所以照理單車不可以佔用全線。

而汽車響號可理解為提醒前方單車有汽車接近,係揸車者保障自己及踩單車嘅正確行為。

所以踩單車一定要靠左,有咁左得咁左。如果你冇 "靠左" 呢個概念,當你習慣咁咗青公呢類咁闊又少貨櫃車嘅路後,踩番大部分公路就非常危險。

為安全,請到運輸署睇下 "道路使用者守則",裏面有 d 係安全指引,有 d 係法例。
道路使用者守則 ﹣ 騎單車安全
http://www.td.gov.hk/tc/road_saf ... g_safety/index.html

煞車:

煞車

如果要單車平穩而緩慢地減速,應使用後煞車掣。只有在緊急煞車和需要更佳的煞車效果時,才使用前煞車掣。應熟知那一隻手控制那一個煞車掣。應先用後煞車掣,再用前煞車掣。只有在前輪直向時,才可煞車。
安全騎單車的程序
在開車、停車、左轉或右轉前,必須:
想清楚:預先想清楚要做的事情,使自己有充份時間行事。
環顧四周:察看是否安全;望前及望後。
發出信號:如果安全,便應發出信號,表明你的意向。手號必須正確、清楚和及早發出。

要安全地開車、停車或改變車速或轉向,必須經過這些程序。