登記成會員
搜索
查看: 8178|回復: 10

大圍至深水的單車路線

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我模擬了用大埔公路出深水的路線,大家有冇興趣踩一轉?
在較大的地圖上查看大圍至深水埗單車路線
呢條咪大埔公路囉,有 d 揸車嘅人叫馬騮山。

條路大上大落 -- 長命斜上,之後長命斜落,中間冇平路,而且好多貨櫃車、巴士及紅的,車限速係 70km/hr,同大窩西、粉錦一樣咁窄,要有番一定技術及體力先好踩。
我睇過街景圖, 條路唔算太窄,都有兩線行車,向九龍方向路旁都有行人道, 有咩事可隨時上岸。個人感覺比大窩西安全, 但上長命斜的確令人卻步。希望有機會試下, 應該都是深夜吧!
呢條路坐車成日經過,感覺上好窄同好多小巴快放.
不過係市區踩車入大埔既唯一選擇
呢條路上斜都幾甘,我依家冇車,下次踩大埔同你一齊搭火車啦
我睇過街景圖, 條路唔算太窄,都有兩線行車,向九龍方向路旁都有行人道, 有咩事可隨時上岸。個人感覺比大窩西 ...
alexphoto 發表於 26-5-2010 01:40 PM

當操試耐力既挑戰吧,小弟都想多試試長命斜訓練自己既意志力
訓練自己既意志,踩兩轉來回青公吧,黑麻麻包你愈踩愈快
呢條路坐車成日經過,感覺上好窄同好多小巴快放.
不過係市區踩車入大埔既唯一選擇 ...
hongdonald 發表於 26-5-2010 01:44 PM

好似仲有一條,就係沙田坳道直上,上面有幾條村/車路都可以到沙田/馬鞍山區…
不過上沙田坳…
回覆 8# Homan

人地 Dahon 日光日白都係咁上,MTB咁牛怕乜
回覆 3# alexphoto

但大窩西係一條直路,大埔道就彎彎曲曲,而且大上大落,而且以我經驗,大埔道並不比大窩西闊。此外,大圍至深水埗方向雖然有大部分時間有兩條線,但貨櫃車係唔可以行快線。

所以都係小心 d 好。
好似仲有一條,就係沙田坳道直上,上面有幾條村/車路都可以到沙田/馬鞍山區…
不過上沙田坳… ...
Homan 發表於 26-5-2010 02:07 PM

呢條路我行過 (用腳行),響大老山隧道收費廣場出番嚟。

另 2 條路就係荃錦及西沙,以揸車經驗計,所有路都一樣咁窄,一樣要翻山越嶺。 (西沙可算翻得最少,但星期日及公眾假期唔比單車使用。)