登記成會員
搜索
查看: 8375|回復: 4

單車過件費用都唔平

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我係屯門單車鋪過件, 費用$400, brake線轉波線共$350, 另外後軚見內皮, 又一對換咗, 想請教以下問題 :

1) brake 用原裝合裝線, 有冇散線買, 個人覺得合裝線十分貴, 斷呎數計貴過電線(單車店老闆話冇散線).

2) Road Bike 外軚有分比賽及練習用, 大致有咩分別, 另外有咩品牌推薦?
我估你應該講緊 road bike......

1) 我唔太明乜嘢係 "原裝合裝線" ?? 你係咪指原裝一盒,例如 Shimano brake 線,一盒兩條,連線殼果隻?果 d 就百幾 - 2百幾蚊一盒,應該係叫石墨線。好處係阻力小好多,襟用,例如我架 road bike 都係用石墨線,條線仲係當年套 105 原裝,即係有 17 年。(雖然我都唔建議一套線用咁耐......而且我耐唔中會拆出嚟抹吓上上雪油)

平嘅可以買 "普通" Brake 線 -- 單車鋪會有一大筒,你要一條佢就響果筒度抽一條比你。果 d 平幾倍,係鋼線造,之後要另外再度長度配線殼。(你架 CAAD9 就要配線殼)

2) 有 d 人比賽會用原子呔,因為壓力高少少,但貴少少,而且要用番原子呔鈴,又要用膠水粘。依家有 d 碳刀鈴都一定要用原子呔,但好多單車鋪都冇原子呔賣 (同榮果 d 專做 road bike 當然有) 我都有一對原子呔鈴響屋企,你去交易區有相。原子呔爆咗就成條換,之後攞去單車鋪比人補 (又係要去同榮果 d 先有器材補 -- 如果你屋企有衣車都可以自己補) 所以平常踩冇乜必要都唔好搞。

近排我見有 d 單車鋪入咗 d Kenda 原子呔, $2XX 一條 (因為踩碳刀鈴果班老鬼有需求,不過有趣係,香討班車神可能太後生,所以冇乜講過)。如果你想感受吓,我可以借條鈴比你玩吓。

又毒吓你,速度 -- 原子呔 -- 快好多!!! 食力!!!!
呢隻 Jagwire brake 線同撥波線, 兩者粗幼不同, 每盒$160.

軚都係用返有內軚好, 有咩事都可即場補/換軚(我係軚師傅)
呢隻冇用過,我係用Shimano 的

波線與brake 線係不同粗幼的