登記成會員
搜索
查看: 5260|回復: 15

昨晚我當了換/補軑師傅

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

昨晚正是R7戰車開光夜,亦是小弟當上換/補軑師傅的一夜,話說小弟聯同屯門車友"朗"去荃灣西鐵會合R7,正當起步之際發現前軑漏氣(自從上次吐公漏氣事件已帶後備軑),換過內軑便向屯門出發,駛至黃金海岸落斜位比粒石仔KO咗(即場泄氣),但兩位車手已不見蹤影,只好即場施以救援(補軑),差不多補完一刻R7來電"小草單車"尚未關門,即飛的"小草"買軑,檢查清楚發現第一條內軑因質量問題,而第二條中石宣佈死亡,初時仲諗是否軑墊問題損壞,當我"復活"過後吃過飯便同R7再上路。

P.S. 我兩隻指公好痛
R7出車之日,就係天災之日.小心小心
我就咁睇,起碼學識多樣野先,昨日我都汁番身彩,係入屯門個青公,原來前軨成程係冇鎖實
小草個老闆話我入到來個人又無事下期真係要買MARK SIX..
R7係時候學下架車的簡單維修了…

BTW 我架車個波有問題… 整極都未上到大餅…
前餅個波潑有兩粒螺絲係調校波潑帶動條鏈,可以校吓
哈,一次生兩次熟,三次就 我比你地兩個[藥]待  ,下次等埋我= =
我要快D轉ROAD BIKE
回覆 2# willywong

係呀,我仲見到天空行雷,又紅又綠添,原來迪迪尼放煙花
回覆 3# hongdonald

我建議你強烈地問候賣車比你位同學,前轆撞地噹噃聲仲話正常,認真利害
你睇 R7 對單車嘅知識就知佢同學係醒目仔啦。

不過,返到嚟都算大幸,最緊要多 d 攞路面經驗,不要只求快。
回覆 4# Homan

波撥靠近 downtube 果粒係較大餅,如果較完都上唔到或者上 d 唔上 d 就要收緊條 cable (不過,你本黑白彩色單車書好似有教㗎喎。)
書有講好多時都冇讀,放係度看門囗
回覆  hongdonald

我建議你強烈地問候賣車比你位同學,前轆撞地噹噃聲仲話正常,認真利害  ...
c_Foo 發表於 23-5-2010 05:42 PM

well,he is nice guy and sold his fullset dura-ace parts to me for 3k only
In addition,his family always invite me to stay in their "big house" while upon holiday.
回覆 12# hongdonald

hong 兄,唔係懷疑你同你個FRIEND熟唔熟,亦唔係懷疑佢呃x你。
而係要話比佢知,他賣給你的單車的螺絲未上好,等佢下次自己又買車時都可以警覺一下!
強烈地問候背後既意義係唔想佢死得咁快, 唔知就唔知, 唔好答人條軨噹噹聲係正常, 同埋事情係遂件處理, 唔好混為一談, 後果只有唔公平
Well,his asshole is swollen now
回覆 13# Homan

佢架車條鵝頸未上實應該係關單車鋪事, search 番舊 post 我有講過:

大埔墟:登山者、捷成、金 X (呢間嘢亦正亦邪,黑中帶白) -- 三間都要講價