登記成會員
搜索
查看: 10784|回復: 30

21/5 新界西北樂活遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

是日佛誕, 想修心養"性" 一下, 去逢瀛仙館食個齋, 跟住踩單車, 粉嶺車手有空帶隊嗎?
未知,因為當日有可能去東部華僑城玩~~

假如唔去,可帶各位遊玩粉嶺上水一帶村路,或暢遊解放軍軍營,又或者到天平山玩 off road,或玩番華山+紅花嶺,或華山+邊界深圳市民揮手團
小弟非常有興趣出車. 去邊無所謂~
mummm......interesting....
我應該唔會到東部華僑城玩,因為星期六要返工,所以請大家諗吓踩乜路線。

依家我簡單分類:

• 遊玩粉嶺上水一帶村路 (1-2 hrs)
  • 粉嶺上水 --> 解放軍軍營 --> 南生圍 --> 邊界路 (上次復活節果條路) -- 但尋晚去踩單車時發生現咗另一條路可以避埋果幾百米新田公路嘅村路 (3-4 hrs)
  • 天平山玩 off road  (1-2 hrs)
  • 華山+紅花嶺 (3-4 hrs)
  • 邊界深圳市民揮手團 -- 即係呢條 : 粉嶺--九龍坑--麻笏河--安樂村後山 (不入安樂村)--布格仔路--流水響道--沙頭角公路--禾徑山路--坪輋--恐龍坑--xxxx 路--文綿渡 ,但最後唔入缸瓦浦路,改由村路入邊界去同深圳市民揮手團 (3-4 hrs)
邊界深圳市民揮手團 -- 即係呢條 : 粉嶺--九龍坑--麻笏河--安樂村後山 (不入安樂村)--布格仔路--流水響道--沙頭角公路--禾徑山路--坪輋--恐龍坑--xxxx 路--文綿渡 ,但最後唔入缸瓦浦路,改由村路入邊界去同深圳市民揮手團。 (3-4 hrs)

呢條較有興趣
如果決定去,請回 post 報名。特別係,食齋的話,當日佛誕可以好多人 (因為平日都幾多人), 雖然蓬瀛仙館唔係佛廟,而係道觀。早 d confirm人數我可以去買齋卷。

如果冇其他意見,路線為 #5 第五條 "邊界深圳市民揮手團"
你地可以幾點去?我下午有嘢做, 要2點前走,如果唔岩時間就 forget 我先啦!
我照舊 -- 5 am 後 ok

如果搞唔成,朝早去環塘或河背都 ok 㗎
I can join in any routing.
I can join in any routing.
garfield 發表於 17-5-2010 09:08 PM

河背都得?似乎你環完塘有得着喎。
我打過去仙館問, 佢話當日只做套餐,2位起, 11am開始,但如果我地踩咗去文錦渡會再番粉嶺嗎? 我最早都要8點先黎到(視乎東鐵頭班車開幾點)
頭班車好似開約 5:30 左右,假如 8 or 9 點出發,12 pm 應該可以返到粉嶺。

我條路線最後係經村路返到我屋企門口,可視乎時間加長或縮短。
Confirm 集合時間!

8 am 粉嶺我屋企,食定早餐,踩完再去食齋。
我架mtb放咗入上水,朝早搭火車入咗去先再踩去你度
咁中午係唔係食齋?
Willy : I can pick you up.
Willy : I can pick you up.
garfield 發表於 19-5-2010 06:24 PM

thanks so much. my bike is in sheung shui. is it too early for you? i could ride to eggstudio's house actually.
No problem at all, but up to you. However I think the weather still have problem in Friday ?
If weather is too bad we may cancel. Garfield please PM me your phone number.

If there is little rain we still go the tour (since all of us are MT bike)