登記成會員
搜索
查看: 13035|回復: 22

正當同forum某巴打討論trek usa postal 單車衫時..

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢位巴打突然彈句咁既野出來..原來佢有咁既嗜好..

話回正題,香港有可能買到正牌既環法單車衫嗎?價錢係330蚊衫+褲..
咁你要約佢出嚟交收,我地偷拍。
小心後欄…

BTW, $330 買到的九成唔係正貨…
求其一套有牌子的單車衫 (例如GIANT) 都$500以上啦!

$330冇可能係正貨!! 單衫都唔只,何況全套!
咁要先試試咩質料先
你響 "香港某討論區"及 "XXbike" 上面果 d 一定話係正貨,情況就如某討論區 d 車神,摺車一般都 60-100km/hr 一樣,佢地一直都覺得係真有其事一樣。

另一方面,你可以上外國某拍賣網站,果度都有真嘅環法單車衫賣,價錢都係三幾百 HKD, 但要注意年份
賤格喔! 將我既嗜好標出嚟, 我一定狠狠地教瞓你

$330/套單車衫褲預咗A貨, 問題係舒服與否, 我係灣仔出口店買$398/套($199/件, 可單買), 質料尚好.

照片 001.jpg

照片 002.jpg
回覆 3# Homan

咁又唔駛,就算飛波都有好多 $300-$400 (當然唔係 Giant) 選擇。
300~400係一set?
賤格喔! 將我既嗜好標出嚟, 我一定狠狠地教瞓你

$330/套單車衫褲預咗A貨, 問題係舒服與否, 我係 ...
c_Foo 發表於 5-5-2010 04:27 PM

來吧.我的後花園已準備好
意大利貨喔..
回覆 10# hongdonald

呢D A貨你要乜有乜,我眼見質料OK過得到自己果關就跌錢。我亦係灣仔世界睇過同款衫褲,衫身邊位灰色地方有暗花細緻D,後袋線位靚些少,吊帶款單車褲,全套約$1,400。
回覆 9# hongdonald

No, 淨衫

飛球賣果 d 一般約 $300 起,睇款式 -- 有長短袖、拉鏈、暗隔,越多花臣咪越貴,一分錢一分貨

褲就自己諗清楚 : 要有 pad 定冇?有 pad 就可以配個硬到 PK 嘅 saddle, 冇 pad 就配個軟 d  -- 最好唔好 "有pad" + "軟saddle" = 多舊魚
算吧啦,又要平又要大碗又唔練鐵春袋,呢個地球唔適合你,去月球踩車吧
衫最好有全拉鍊,踩到熱拉底到心口,靚女一定望實你
算吧啦,又要平又要大碗又唔練鐵春袋,呢個地球唔適合你,去月球踩車吧  ...
c_Foo 發表於 5-5-2010 05:33 PM

好句!
R7 其實唔需要任何裝備 (衫、褲、roadbike) ,佢最需要、同唯一需要,就係多 d 去西九條單車徑練吓手車先 (果度最近你屋企),唔好比人睇到你着住套環法黃色戰衣 + 唔知 "Ban乜7" road bike 響吐露港直線炒車。

練好單車徑,就練馬路

練好馬路,想練好 d 平衡同體力 (+膽量),就借 / 租架 MT bike 入山

最後先諗果 d 環法戰衣 / 普通戰衣 +  "Ban乜7" -- 7 成人 3 成單車啊
算吧啦,又要平又要大碗又唔練鐵春袋,呢個地球唔適合你,去月球踩車吧  ...

月球重力小過地球,應該更易炒車

今日會去試試saddle,有隻f 字頭牌子既一體式saddle連後燈
另外會試試brooks
小弟碌野細過粒圖釘,相信影響不大
當人習慣左地球appr. 10既gravity,相信會難少少係1.6x既月球表面踩車
除非好似另一位列柒咁牛,玩太空踩車喱   
月球重力小過地球,應該更易炒車
egg_studio 發表於 5-5-2010 07:41 PM

正確d 來講係你handle唔handle到轉向都成問題
R7 其實唔需要任何裝備 (衫、褲、roadbike) ,佢最需要、同唯一需要,就係多 d 去西九條單車徑練吓手車先 ( ...
egg_studio 發表於 5-5-2010 07:39 PM

咁係唔係代表新手唔可以著環法衫?係唔係新手唔可以買歐洲單車?咩都怕比人笑?我第一次見踩單車咁既帶helmet 仲想笑(even 到呢一刻我都係覺得d helmet 好樣衰,就算係個d 咩giro流線型都係咁話),問題係一樣野要用到就要用,佢有佢既功用,理佢樣唔樣衰.我著單車衫就因為我想係更用利既條件下踩車,點解你唔著背心undee去踩車既?
咁我係唔係應該要指住部金毛街車死飛撚話:"x你老母你攪到架車咁x樣衰,有米就學人玩bmw,玩咩q改到不倫不類既bmx?"(見圖)
而去西九海濱踩車我認為絕對有需要,不過你地下下都係去咩咩公路,咩咩山路,我自己又唔多識點踩車去西九(路線我係知道的,不過廣東道附近比較車多同燈位難明白,如果有俠義巴打可以帶我走一次就好..
另外有個concern就係,車放係warehouse,warehouse就係土瓜灣.先要坐車去土瓜灣再坐車番油麻地再踩去西九來回最後坐車放番個車去土瓜灣都幾費時失事.我附近就唔知攪咩鬼..完全冇warehouse 租,最近既都要去到近旺角道先有,呢個都係要解決既問題
年中有機會會搬出來住,到時再諗,可能住近有單車徑既地方(放屋企)/係屋企附近租個warehouse.