登記成會員
搜索
查看: 6334|回復: 21

是日為本人成世仔最黑仔個日..

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

朝早OT後,原本興高采烈搵李兄係將軍澳踩車...

約左3:30,李兄大約5點先到,一路向將軍澳工業邨進發,行至邵氏片場附近既斜路,因極度興奮,好遲先收BRAKE,結果大炒,手腳同面擦傷,傷口有5~6個,因為炒車時心態係保命為先(左邊係鐵防撞欄,是日冇帶HELMET,假如個頭炒埋去,個人應該TOTAL LOSS各位可以係現場拜一拜小弟),以PAT PAT 落地,訓係地下十秒彈動不得..好在係皮外傷,但戰車損毀嚴重,左邊枪手報廢,右邊未明(90% 報廢),前BRAKE 爛左,水架CUT開兩邊.估計要用近4位數字買件維修.麻煩哂李兄借左急救用品比小弟包扎傷口..

事後同單車舖店員吹水,原來枪手配一般V BRAKE係極唔安全,要按好深先有反應,一般玩DUP頭既摺車朋友都係改短V BRAKE/C BRAKE.

係土瓜灣安放戰車後,以沉重心情去野牛望望D 件幾銀,行至油天小學時,想拎一拎個電話睇睇幾點,一唔小心,電話直落一大水灘,已用最短時間拎番去個電話,即時用TISSUE 印水,冇按任何按鈕,9秒9速度飛去先達.維修費報價4位數字+未必有原廒件..

成件事聽落好離奇,不過偏偏發生係小弟身上..本來諗住破財個人冇咩事都算..不過番到屋企沖完涼後..發現左腳近膝頭哥位好痛,有少少腫,懷疑傷到骨頭,聽日都係要睇下醫生..

保重R7,我既擔心最終出現.相信這一大炒,你要相信除左單車性能外,技術及反應係好重要.講左十萬次helmet係好緊要,何況是新手呢!
真係好腫就快啲睇doctor.
THX WILLY
肉體同心靈重傷..
Rest In Peace...
電話報廢了?
可以咁講,唉瘋又未出

唉瘋出咗3代啦,你鐘意邊款?
保重呀R7,依家好好多嗎?我們永遠懷念你
後生仔冇有怕。跌低左唔緊要,可以起得番身就OK喇!
戰車已用雞件維修好,仲差手布..
雞件與否唔重要,至緊要係自我發揮,相信自己的感覺吧
雞件與否唔重要,至緊要係自我發揮,相信自己的感覺吧
c_Foo 發表於 18-4-2010 06:59 PM

咁即係用送外賣戰車都得啦, 駛乜日諗夜諗買果樣,改果樣呢 ?
相信你炒完後,會明白凡事唔可以一步登天,寸寸貢得把口就換嚟破財+血光,早前已勸過你去單車徑練好 d 手車先。(請重溫舊 post......)

你部"戰車"最好換番原裝 handling bar ----- 其實有件事一直大家都冇出聲 (見你突然買咗架"戰車",所以大家只係響背後熱烈討論) -- 摺車改dup 頭會令你個人伏向前,但由於摺車前轆唔夠大,及 head tube + fork 角度不及 road bike 及小輪車,所以你隻手會置於前轆軸心之前,結果就係好難操控轉向,就算係有經驗嘅車手都好難控制,所以正常唔會有單車 (及電單車) 會用呢個設計 / setting。
回覆 12# egg_studio

大家其實有當面提過,佢事後都問過小弟,係唔係要換番原裝BAR…
又講下歷史,響 1992 年 (定 1988年??) 奧運,美國隊用過一款細前轆 (後轆正常 size) 嘅 "戰車" 出戰團體公路賽,諗住盡量 "烏" 低身減少風阻 (你幻想下一架 road bike 前轆用 20" 咁會 "烏" 到幾低??)

結果係以後都冇人用呢款單車......

我都搵緊張相但搵唔到
我自己就咁同佢解釋(個人見解):
首先,DUP頭的重心已經係比一般單車更前;
其次,當時落斜時個人的重心已經在前方;
之後,車在高速時煞車太急,鎖死後呔,而煞車這個動作又會令重心向前;
最後,就係在失控關頭雙手更加緊張… 而因為幾個因素影響下,重心差不多在負責轉向的前輪…

…結果,就係失控…

回覆 11# wongfai

有冇聽過一句 "岩士唐踩石油氣都贏你踩 Road Bike!"

正如踢波一樣比你著哂落場版波衫, 頂級波砵, 點不知古古怪怪帶波出界(係球場見唔少), 中國有句古語話練武不練功到老一場空, 筋基札實是好緊要, 況且單車運動係七分人三分車.
今日小弟包到成隻"種"咁番學
好吸引囡囡啊
雞皇兄!我相信學踩單車,炒一次半次係好正常的,來緊既日子我會多係平路/單車徑先練習一下!
邊個係「雞皇兄」?
Kay Wong 呀,歐盟兄
係啊.白奶淫兄