登記成會員
搜索
查看: 4508|回復: 10

旅行想入支18-135

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早排去北京, 揹住部50D加支A16,
行長城行到趴係度.....想影tele又要換鏡, 一個唔好彩甩手就睇住支鏡碌到落山腳......
有D心郁想入支kit lens18-135,
唔知各位覺得呢支鏡如何呢?
都有諗過24-105, 但wide end又唔夠wide.....
請各位發表一下意見, thanks
我用緊 20-35, 一般都以旅行影風景相為主,20-35 未夠 wide

個人認為就算 18 對影風景仍然未夠 (因為我同你都唔係 full frame),最好有 14mm
我去北京時就係50D , A16, sigma 10-20,
但就係覺得揹到好重咁囉...
要靚相就要付出,一機兩鏡腳架不可少,考慮下好些少的相機袋吧。
回覆 1# aaroncslee

揹住部50D加支A16,
行長城行到趴係度

如果你 50D +A16 響長城會行到趴係度,咁你應該去我地嘅遊山玩水版參加下 d 野外運動啦。
我依家用緊kata既背囊型,
都算好用既, 係長城條樓梯難行o者

我都想出去影多D, 可惜工作時間未能抽時間...
我去旅行次次都係10-22 + 24-105
(間中會帶埋小白及30/1.4)
係幾煩,常要換鏡,但每次睇相時都覺得值得!
我今次去旅行前就買左個扣在皮帶既鏡頭袋, 換起鏡黎已經方便左
係,我都係差不多。
我有一個可以裝到兩支鏡的腰BAG,在JOE﹠PERRIE 買的
自己再加一條DOMKIE的腰帶
幾次去TRIP都係咁做…
從京都之旅返來後,自己帶住一機兩鏡一閃一腳去,發覺最賴野原來係支腳架,有一刻真係想揼九左佢。依家開始明點解有人會捨得用幾千銀買支GITZO...
一個字~輕~