登記成會員
搜索
查看: 5628|回復: 4

FUJI FinePix HS10........

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

請問大家知唔知幾時有呀?

大家對哩部機有咩COMMON

FinePix FinePix HS10 估計會於 4 月份在美國上市,售價暫定為 $499.95 美元。

FinePix FinePix HS10 主要特點:配備 1/2.3 吋 BSI CMOS,擁有 1,030 萬有效像素,最高像素輸 3648 x 2736。
內置 24 - 720mm Fujinon 鏡頭,最大光圈 f/2.8 -5.6。
提供 ISO 100 - 6400 感光度。
最高 1920 X 1080 @ 30 fps 有聲影片。支援最高 1000 fps 高速連拍。 提供 Motion Panorama 一掃全景功能。Best Frame Capture Mode 預拍 7 張功能。
TTL-256 區測光。
CCD Shift 防震。4 秒至 1/4000 秒快門速度。
設有 3 吋 230,000 像素可升起 LCD。EVF 電子觀景器設有自動感應開關。
1  cm 最近對焦距離。配備外置閃光燈插座。
儲存媒體︰SD/SDHC 記憶卡。
電池︰AA 電池(可拍攝約 300 張)
尺寸︰130.6 (W) x 90.7 (H) x 126 (D) mm
重量︰636g (不連電池)
齋睇完 spec 嘅意見:

睇個樣幾靚仔,d 掣又幾就手,電池用 AA,有人會鍾意有人會唔鍾意 (但唔知可否兼容差電?)

定價 ok

但最重要係鏡頭 (正廠 + 副廠) 選擇多唔多。不過原裝支 30X 都應該玩得好開心 (會唔會考慮Ricoh GXR??)
24-720mm的機械式手動變焦,又有高清拍片,又有高ISO
呢部機有權搶到D 單反入門用家!

先不評論相片質素,如此格式,唔適合一般貪方便的用家,有D唔想學用單反而又希望有部整體功能的DC用家O岩哂!
唔該晒先~
我睇DISCUSS有人話要有等同埋唔止賣HK$4000喎!