登記成會員
搜索
查看: 7039|回復: 21

4-4-2010 Sunday 長程單車扯旗遊 update!!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

30-3-2010 update

繼年初二華山邊界遊後,我諗住搞次長程 d 嘅單車遊。

**特色係全程盡量不走公路,希望以村路、XC 路、鄉郊小徑完成**

請參加者回 post 報名!

4-4-2010 (Sunday) 10 am 粉嶺集合
路線:粉嶺 --> 丙崗 --> 實驗農場 --> 長瀝 --> 麒麟山 --> 新田軍營 --> 牛潭尾軍營 -->
新田公路 --> 青山公路 (潭尾段) --> 南生圍 --> 元朗工業村 (lunch / 下午茶) --> 邊界路 --> 流浮山

到達元朗工業村搵茶餐廳或大排檔午餐/下午茶。

注意:(1) 到達元朗前只有長瀝有士多補給; (2) 由於路線須要穿過新田軍營及牛潭尾軍營,因此必須帶身分証,及不能影相!

到達流浮山後,大隊視乎時間決定到白泥與否,或繼續往白泥,再經青山到屯門。

白泥有山路跨青山返良景......

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

要搞就特別 d ,記得上次 XC + 村路大家好似玩得好開心,而果次響麒麟山腳時我指過一條路,係通往南生圍,咁不如就計劃下面路線:

粉嶺 (當然又係我屋企) --> 丙崗 --> 實驗農場 --> 長瀝 --> 麒麟山 --> 新田軍營 --> 南生圍 --> 邊界路 --> 流浮山 --> 白泥

去到白泥就要再研究 (因為我腦入面張村路地圖去到南生圍為止) ...... 白泥有山路跨青山返良景,但不知摺車踩唔踩到??

抵屯門 / 白泥 call 雞記回程粉嶺 (約 HK$120-$160)

大家有建議請回 post!!

注:
丙崗 -- 我次我地路過果條圍村
實驗農場 -- 最高領導炒車果度
邊界路 -- Willy 我地好耐之前踩單車影雀仔果度
雖然好建意,但係我老早book左平機票去沙巴,未能和一眾車友飛bike,深感抱歉!
順便入白泥影日落可行嘛?
回覆 2# willywong

我過咗紅假先去旅行......

影相問題:如果影日落,咁回程就要踩夜車,你果兩個 friend 有冇夜車經驗?但亦可以踩番出天水圍先叫雞記。

不過我會搵次試下行一次整條路,因為有 d 路我都驚唔記得,另外要試下白泥過良景條路 -- 據我所知,有條石屎路可行摺車,亦另一條 XC 路比 MT bike 友。
我要搭高鐵去武漢踩單車!!!
回覆 5# garfield

樓上:我都計畫緊去武漢呀… 你幾時去?
好有興趣,大家夾夾時間出車吧
影日落,我有興趣woh.. 到時join 你地?
我2/4~3/4去外遊, 4/4~6/4得閒
4/4 定 5/4??
我又加入!
日期仲未知!
回覆 11# car620fu

咁你 prefer 邊日?你響粉嶺出發 or 南生圍/元朗加入?
will you guys consider April 1? just before my vacation...
1/4 我唔得......
3,4,5&6 我都ok, 但我想攪次camping, 有冇人有興趣?
I can join on April, 04 coz my China bike trip has been cancelled.
睇嚟4/4大家都可以, 揸旗手快d扯旗發號施令吧
扯呀!! 扯到最高!!!! 咁 4/4 兒童節扯旗啦~~

看頂 post
Homan 麻煩你通知上次果兩位非會員
有冇單車借呀?